Posel s Slovenijo je bil vreden 278 milijonov evrov. Foto: BoBo
Posel s Slovenijo je bil vreden 278 milijonov evrov. Foto: BoBo

Glavni tožilec v primeru Jukka Rappe je povedal, da bo sodba za slovenski del znana 30. januarja, nato pa se bo začelo sojenje za hrvaški del afere. Po prvotnih načrtih naj bi sodbo izrekli skupaj po koncu hrvaškega dela primera, predvidoma konec pomladi ali na začetku poletja, a se je sodišče odločilo, da prodaje Patrijinih oklepnikov Sloveniji in Hrvaški ne bo več obravnavalo skupaj, ampak ločeno. Slovenski del se je že končal 11. oktobra, hrvaški pa se še ni začel in bi se prvotno moral začeti 5. decembra.

Po smrti glavnega sodnika Juhanija Hoirvonena v tričlanskem senatu bosta sodbo sprejela preostala dva sodnika, in čeprav bi v skladu s finsko zakonodajo sodnika lahko nadaljevala proces, se je sodišče po besedah Rappeja odločilo, da v tej situaciji primera ločijo. Zatrdil je še, da bosta sodnika v procesu povsem pristojna za sprejetje prvostopenjske sodbe za slovenski del.

Obtoženi vztrajajo, da ni bilo s prodajo nič narobe
Na zatožni klopi v slovenskem delu sedi pet nekdanjih zaposlenih v tem orožarskem koncernu - nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, nekdanji izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niitynen, direktor prodaje Tuomas Korpi ter glavni finančni direktor Kai Nurmi. Osumljeni so podkupovanja javnih uslužbencev v Sloveniji oziroma oseb, ki so leta 2006 vplivale na nakup 135 osemkolesnikov za Slovensko vojsko v vrednosti 278 milijonov evrov.

Vsi obtoženi vztrajajo, da s prodajo oklepnikov v Sloveniji ni bilo nič narobe. Tožilec Rappe je za obtožene zahteval po dve leti in pol zapora, razen za Nurmija, za katerega je zahteval leto dni pogojne zaporne kazni.