Zahodnosaharski aktivisti in sahravijsko gibanje za neodvisnost Fronta Polisario so že ob sprejemu sporazuma opozarjali, da se ne sme nanašati na ozemlje Zahodne Sahare. Sodišče EU-ja jim je v tem pritrdilo. Foto: EPA
Zahodnosaharski aktivisti in sahravijsko gibanje za neodvisnost Fronta Polisario so že ob sprejemu sporazuma opozarjali, da se ne sme nanašati na ozemlje Zahodne Sahare. Sodišče EU-ja jim je v tem pritrdilo. Foto: EPA
false
Maroko si lasti ozemlje Zahodne Sahare. Osvobojeni del na vzhodu je od zasedenega ločil z zidom in minskim poljem. Že v začetku 90. let 20. stoletja bi moral biti izveden referendum o usodi Zahodne Sahare, vendar Maroko ga ne sprejema. Foto: EPA

Natančneje, sporazum iz marca 2012 ne omenja eksplicitno Zahodne Sahare, s čimer dopušča možnost, da velja tudi za to ozemlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodniki so tako podprli zahodnosaharsko gibanje za neodvisnost Fronta Polisario, ki so vložili pritožbo na sodišče. Sodišče EU-ja je odločilo, da Unija ni izpolnila svojih obveznosti, saj ni preverila vseh vidikov sporazuma, vključno z njegovimi učinki na temeljne pravice Sahravijcev, ljudstva Zahodne Sahare, in tega, kdo nadzira naravna bogastva pokrajine, poroča Wall Street Journal. Zahodna Sahara je pod nadzorom Maroka od leta 1975, ko se je iz pokrajine umaknila Španija kot kolonialna sila.

Sporazum se nanaša tudi na z ribami izjemno bogate ozemeljske vode Zahodne Sahare, čeprav je ZN leta 2002 ugotovil, da mora vsaka gospodarska dejavnost na zasedenih ozemljih izpolniti dva pogoja, da bi bila zakonita: dogovorjena mora biti s predstavniki Saharcev in koristiti mora prebivalcem tega ozemlja. Maroko poleg ribjih zalog izkorišča tudi zahodnosaharske zaloge fosfatov, pomembnih za kmetijstvo. Zahodnosaharski in tuji aktivisti že dlje časa opozarjajo, da je sporazum omogočal izkoriščanje zasedene Zahodne Sahare.

"Primer Zahodne Sahare jasen"
"Razsodba kaže, kako jasen je primer Zahodne Sahare s pravnega vidika. Ne Maroko ne EU nimata pravice izkoriščati bogastva Zahodne Sahare. Niti ena država na svetu ne priznava neutemeljenih zahtev Maroka po tem ozemlju," je po poročanju telesurtv.net dejala Sara Eyckmans iz aktivistične skupine Western Sahara Resource Watch. "Če želi EU trgovati z dobrinami iz Zahodne Sahare, se mora najprej posvetovati s prebivalci tega ozemlja, ne z Marokom," je še dejala Sara Eyckmans.

Evropski poslanec Ivo Vajgl, član medstrankarske skupine za Zahodno Saharo, pozdravlja odločitev sodišča. Kot je zapisal v sporočilu za javnost, bo razsodba "Evropsko komisijo in države članice prisilila k spoštovanju mednarodnega prava in človekovih pravic ljudstva Zahodne Sahare". Po njegovem mnenju pomeni odločitev sodišča "prelomnico v reševanju tega zapletenega vprašanja, in to tako rekoč v zadnjem trenutku, saj se zaradi napredovanja islamskih skrajnežev in teroristov v podekvatorialni Afriki širi nevarnost terorizma, ki lahko dobi svoje oporišče prav v Zahodni Sahari sami in državah, ki nanjo mejijo".

EU ima dovolj časa za pritožbo
Odločitev tako ogroža sporazum, ki je carinskih dajatev oprostil na desetine maroških kmetijskih in ribjih proizvodov, ki se uvozijo v EU. A sporazum naj ne bi imel takojšnjega učinka na trgovinsko menjavo med EU-jem in Marokom, ki je lani znašala skoraj 30 milijard evrov. EU ima namreč več kot dva meseca časa, da se na razsodbo pritoži.

Catherine Ray, tiskovna predstavnica visoke predstavnice EU-ja za zunanje zadeve Federice Mogherini, je dejala, da zelo podrobno preučujejo razsodbo. Od tega bo namreč odvisno, ali se bodo nanjo pritožili, je dejala. EU ima tesne vezi z Marokom na trgovinskem, političnem in varnostnem področju.