Nemško ustavno sodišče je razsodilo v korist nemškemu predsedniku. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nemško ustavno sodišče je razsodilo v korist nemškemu predsedniku. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Nemško ustavno sodišče zavrnilo pritožbe neonacistov

NPD je nemškega predsednika ujezil lani, ko je pozival in pomagal organizirati več tednov trajajoče proteste proti azilnemu centru na vzhodu Berlina. Takrat je Gauck v nagovoru skupini šolarjev pokazal svojo veliko nejevoljo ob njihovem ravnanju, saj je dejal, da "potrebujemo državljane, ki bodo šli na ulice in tem norcem pokazali, kje so meje".

Stranka je takrat Gaucku očitala, da bi moral kot predsednik države na ravni dnevnopolitične, strankarske politike ostati nevtralen. Kot je poudarila, je predsednikova naloga, da deluje kot nacionalen in moralen arbiter ter predstavlja Nemčijo v tujini. Zato je stranka proti predsedniku vložila ustavno pritožbo.

"Izraz ni bil uporabljen na način, ki bi kršil pravice NPD-ja"
Ustavni sodniki so zdaj odločili, da ima predsednik države pravico sam odločati o tem, kako bo izpolnjeval svoje naloge. "Pri tem ga resda omejujejo ustava in zakoni ter načelo nepristranskosti, a nič od tega Gauck v danem primeru ni prekršil," so zapisali sodniki.

"Izraz "norec" sam po sebi ima negativen prizvok in lahko predstavlja obrekovanje, a v konkretnem primeru ni bil uporabljen na nedopusten način, ki bi kršil pravice NPD-ja," so še dodali sodniki. Predsednik je z njim označil "ljudi, ki ne razumejo lekcij zgodovine ter kljub grozljivim posledicam nacizma zastopajo skrajno desna - nacionalistična in protidemokratična stališča". Ker je Gauck govoril pred mladimi, je moral biti pri tem slikovitejši, so še presodili sodniki.

NPD ima po novem poslanca v Evropskem parlamentu
Stranka NPD s približno 6.000 člani je na parlamentarnih volitvah septembra lani dosegla le 1,3 odstotka in ni bila še nikoli v parlamentu. Se ji je pa na evropskih volitvah konec maja uspelo prebiti v Evropski parlament, kjer bo imela enega poslanca. Velja za neonacistično, protidemokratično, ksenofobično in antisemitsko.

Nemško ustavno sodišče zavrnilo pritožbe neonacistov