Proti kazni za Liuja so v Pekingu glas dvignili tudi nekateri odvetniki. Foto: EPA
Proti kazni za Liuja so v Pekingu glas dvignili tudi nekateri odvetniki. Foto: EPA

Sojenje za zaprtimi vrati je trajalo manj kot tri ure, zato so organizacije za zaščito človekovih pravic opozorile, da je šlo za politično motiviran proces, katerega cilj je bil zapreti enega vodilnih kritikov kitajske vlade.

Liu je bil priprt decembra lani, malo pred objavo Listine 08, v kateri so se vidni kitajski intelektualci zavzeli za demokratične reforme. V njej so 303 vodilni oporečniki, aktivisti in pisatelji predstavili svoje zamisli, kako Kitajsko spremeniti v demokratično državo, in potarnali zaradi pomanjkanja svobode, enakosti in človekovih pravic. Listino je skupaj podpisalo več kot 10.000 ljudi.

"Zlovešča senca" nad zaveze Pekinga
Po objavi obsodbe je mednarodna skupnost Peking pozvala, naj spoštuje človekove pravice. "Kaznovanje ljudi zaradi mirnega izražanja političnih stališč je v nasprotju s konvencijo o državljanskih in političnih pravicah, ki jo je podpisala Kitajska," je dejal predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Mark Toner, visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay pa je dejala, da obsodba Liuja meče "zloveščo senco" na zaveze Pekinga na področju človekovih pravic.

Potezo sodišča je obsodilo tudi švedsko predsedstvo Evropske unije in dejalo, da je "globoko zaskrbljeno zaradi nesorazmerne kazni".