Za sovjetskimi vojaki je ostalo na kupe orožja, ki zdaj rjavi po vsej državi. Foto: EPA
Za sovjetskimi vojaki je ostalo na kupe orožja, ki zdaj rjavi po vsej državi. Foto: EPA
Sovjetski helikopter
Za mnoge sovjetske helikopterje so bile usodne rakete Stinger, ki so jih Američani dobavljali mudžahedinom. Foto: EPA
Grob sovjetskega vojaka
Sovjetska zveza je želela z invazijo na Afganistanu podpreti satelitski komunistični režim v Kabulu. Foto: EPA
Prepričanje mnogih v nekdanji Sovjetski zvezi je, da se ZDA niso naučile ničesar iz njihove grenke izkušnje. Foto: EPA
Sovjetsko vodstvo na čelu z Leonidom Brežnjevom je leta 1979 pričakovalo, da bo invazija prinesla hitre rezultate, a so se sovjetski vojaki v Afganistanu zadržali veliko dlje od predvidenih šestih mesecev. Foto: EPA

Pred 20 leti je Afganistan zapustil zadnji vojak Rdeče armade in s tem se je končala desetletna sovjetska vojaška avantura, ki je zahtevala življenja 15.000 sovjetskih vojakov in več kot milijon žrtev na afganistanski strani.

"Afganistan nas je naučil neprecenljivo lekcijo - vedno je bilo in bo nemogoče rešiti politične probleme s silo," je dejal general Boris Gromov, zadnji sovjetski vojak, ki je zapustil Afganistan prek mostu prijateljstva, ki državo povezuje s takratno sovjetsko republiko Uzbekistan.

Gromov je ZDA opozoril, da tudi napotitev tisočih novih vojakov v nemirno državo ne bo prineslo uspeha v boju s talibani, ki so na oblast prišli po brezvladju, ki je sledilo umiku sovjetskih sil, in so jih Američani strmoglavili pred sedmimi leti. Sam meni, da je za ZDA najbolje, če dosežejo dogovor z Afganistanci.

Od političnih do vojaških napak
Podobnega mnenja je tudi ruski general Ruslan Aušev, ki je Američanom položil na srce, da se morajo začeti pogovarjati s talibani, če hočejo najti rešitev za konflikt. Odločitev ZDA za napotitev dodatnih vojakov se mu zdi pravilna, a ob tem svari, da uspeha ne bo prinesla le vojaška moč. "Naredili smo politično napako in ta politična napaka je vodila do vojaških napak," je dejal Aušev.

"Ko smo bili mi v Afganistanu, tam ni bilo fanatičnega verskega gibanja, imenovanega talibani. Danes so talibani zelo močni in vplivni ... Treba je pristopiti k njim, če se hoče poraziti njihove ideje. Na neki točki se je treba pogovarjati," je dejal Aušev.

"Tam smo bili deset let in izgubili več kot 14.000 vojakov, toda kakšen je bil rezultat? Nikakršen. V Afganistan smo želeli pripeljati mir in stabilnost, ampak se je v resnici vse samo še poslabšalo," še iskreno priznava Aušev

Ironično je, da so k ponižujočemu umiku sovjetskih sil največ pripomogli mudžahedini, ki so jih ZDA v boju proti svoji ideološki nasprotnici podpirale in opremljale s sodobnim orožjem, pozneje pa so se prav ti mudžahedini priključili talibanom in se zdaj borijo proti ameriškim vojakom.

Ruski vojaški analitik Pavel Felgenhauer opozarja, da za razliko do mudžahedinov danes talibanov ne podpira nobena država, ampak teroristična mreža Al Kajda in nekateri vplivi iz Pakistana. To bi po njegovem mnenju lahko olajšalo delo za zvezo Nato, da doseže dogovor s sovražnikom.

"Oni nočejo demokarcije"
Svoje grenke spomine na vojno so ob obletnici umika obujali tudi veterani na slovesnem koncertu v Moskvi, ki opozarjajo na ponosno in odločno naravo Afganistancev. "To je njihova sveta zemlja. Za njih ni važno, če si Rus ali Američan. Za njih smo vsi vojaki," je dejal 47-letni Oleg Kubanov.

Veteran Dmitri Popov je dejal, da sovjetskim silam kljub odlični oborožitvi in visoki morali ni uspelo streti psihologije navadnih Afganistancev. In kako razmišljajo domačini? "Tukaj smo že stoletja in mnogi so nas hoteli osvojiti, nam vsiliti svojo vero in kulturo - toda mi ne potrebujemo tega. Želimo živeti tako, kot smo živeli. Zemljo hočemo obdelovati z voli. Ne potrebujemo tehnologije ali traktorjev," je Popov slikovito opisal njihov način razmišljanja.

59-letni Šamil Tjuktejev glede ameriškega načrta o napotitvi dodatnih vojakov pravi, da številke ne rešijo ničesar. "Lahko vojaka postaviš vojaka pred vsako hišo ali na vsako goro. Toda več vojakov, več odpora. Sami smo to doživeli," je dejal.

"V tej vojni ne vidim nobenega smisla" je dejal veteran Oleg Samoilov. "Kaj smo naredili, kaj smo dosegli? Praktično nič. Ostali so samo mrtvi ljudje - naši mrtvi tovariši, njihove matere in vdove - in to je to," je z grenkobo pravi Samoilov.

"Tudi mi smo šli z dobrimi nameni," ameriško invazijo komentira 73-letni nekdanji inštruktor pilotiranja Gurgen Karapetjan in dodaja, da je sam verjel, da bi lahko pomagali ljudem in pripomogli k izboljšanju njihovega življenja. "Američani jim želijo dati demokracijo, toda oni je nočejo. Živijo po svojih pravilih."

47-letni Jurij Šajdurov svetuje, da je najboljša lekcija Sovjetske zveze Američanom ta, da preprosto priznajo poraz. "Nikoli ne bodo zmagali. Naj pobegnejo, preden bo prepozono," je bil z nasvetom kratek in jedernat Šajdurov.

G. V.