Veselje ljudske stranke po zmagi na lokalnih volitvah. Foto: EPA
Veselje ljudske stranke po zmagi na lokalnih volitvah. Foto: EPA
Madrid
Osrednji madridski trg Puerta del Sol je bil od ponedeljka dalje prizorišče protestov nezadovoljnih Špancev. Foto: EPA
Jose Luis Rodriguez Zapatero
Zapatero je moral priznati boleč poraz, a zagotavlja, da predčasnih volitev ne bo. Foto: EPA
Poraz španskih socialistov

Nedeljske španske lokalne volitve so popolnoma zasenčili protesti Špancev, ki so siti zastoja gospodarstva in najvišje ravni brezposelnosti v Evropski uniji. Prav zato so socialisti doživeli hud udarec, saj so izgubili oblast v večini večjih mest in v 11 od 17 avtonomnih pokrajinah, med njimi tudi v Sevilli in pokrajini Castilla-La Mancha, ki ju pesti še posebej visoka brezposelnost.

Kot poroča El Pais, je ljudska stranka zbrala nekaj več kot 37 odstotkov glasov, socialistična stranka pa nekaj več kot 27 odstotkov. Socialistična stranka tako bolečega poraza na lokalnih volitvah, ki so ga španski mediji poimenovali "cunami 22. maja", ni doživela že od leta 1978, ko se je po Francovi vladavini v državo vrnila demokracija.

Rajoy slavi in meri na parlamentarne volitve
Čeprav zmaga na lokalnih volitvah ne napove vedno izidov parlamentarnih volitev, pa bo skušala konservativna ljudska stranka nedeljsko zmago prenesti tudi v zmago na nacionalni ravni. "To je lep dan za našo stranko. Dobili smo najboljši rezultat v zgodovini lokalnih volitev," je povedal Mariano Rajoy, predsednik stranke in najverjetnejši kandidat stranke za mandatarja.

"Izidi volitev kažejo, da je socialistična stranka jasno izgubila današnje volitve. Doživeli smo velik poraz v primerjavi z izidi izpred štirih let," je v nedeljo zvečer priznal španski premier in predsednik socialistične stranke Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Zapatero se bo zdaj zelo verjetno spopadal z naraščajočimi pritiski, naj skliče predčasne volitve, kar bo po vsej verjetnosti zahtevala tudi ljudska stranka. A Zapatero je v nedeljo zvečer zagotovil, da bo na oblasti zagotovo ostal do marca prihodnje leto, ko so napovedane parlamentarne volitve, da bo izpeljal vse napovedane reforme, ljudska stranka pa v parlamentu nima dovolj glasov, da bi lahko vladi izglasovala nezaupnico.

Zapatero bo čakal na boljše čase za stranko
Analitiki so prepričani, da bo skušal Zapatero na oblasti vzrajati kar se da dolgo, da bi si gospodarstvo v tem času malce opomoglo, in da bi povečal možnosti socialistične stranke za zmago na volitvah prihodnje leto. "Čakajo, da bo nehalo deževati. Če si bo gospodarstvo opomoglo in se bo zmanjšala brezposelnost, lahko socialisti rečejo, da je to zaradi njihovih varčevalnih ukrepov in reform," je povedal analitik Antonio Barroso, ki je prepričan, da bo Zapatero na oblasti ostal do konca.

Ker je Zapatero že pred časom napovedal, da se ne bo še tretjič potegoval za mesto predsednika vlade, socialistično stranko v naslednjih mesecih čaka tudi iskanje njegovega naslednika. Kot najbolj verjetna kandidata se omenja premierjevega namestnika Alfreda Pereza Rubalcabo in obrambnega ministra Carmeja Chacona.

Nezadovoljni ljudje na ulice španskih mest
Več kot štiri leta gospodarskih težav so Španci dobro prenašali, tokrat pa jim je prekipelo, zato je več deset tisoč ljudi, predvsem mladih, od 15. maja dalje zavzelo ulice in trge po vse večjih španskih mestih. Protestniki izražajo svoje nasprotovanje glavnim političnim strankam v državi, ki jih obtožujejo politične korupcije. Opozarjajo na hude posledice gospodarske krize, zlasti visoko brezposelnost, ki je med mladimi kar 45-odstotna, za državljane pa zahtevajo družbene reforme, ki bi prinesle več delovnih mest, boljšo življenjsko raven in pravičnejši sistem demokracije. Ostro nasprotujejo tudi varčevalnemu načrtu vladajočih socialistov.

Vlada se je tako po nedeljskih lokalnih volitvah znašla pred izjemno težko nalogo, saj se bo morala spopasti tako z jezo volivcev in protestnikov zaradi visoke brezposelnosti in z zahtevami investitorjev po strogih varčevalnih ukrepih. Zapatero je sicer obljubil, da Španija ne bo uvedla novih varčevalnih ukrepov, a bo morda, da se izogne usodi Grčije, Irske in Portugalske, morala storiti prav to. Takrat pa bodo zagotovo novi protesti.

Poraz španskih socialistov