29. marca je v Madridu protestiralo najmanj 100.000 ljudi, ki nasprotujejo liberalizaciji splava. Foto: EPA
29. marca je v Madridu protestiralo najmanj 100.000 ljudi, ki nasprotujejo liberalizaciji splava. Foto: EPA

Vlada premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera je ob tem sporočila, da bo omenjeni zakon, ki ga mora potrditi še parlament, Španijo postavil ob bok drugim evropskim državam. Po novi zakonodaji splav v Španiji ne bi bil kaznivo dejanje, če bi ga ženska opravila do 14. tedna nosečnosti, mladoletnice, starejše od 16 let, pa za ta poseg ne bi več potrebovale dovoljenja staršev.

Splav bi bil dovoljen do 22. tedna nosečnosti, če pride do nepravilnega razvoja zarodka ali če bi ta ogrožal psihično ali fizično zdravje matere, za splav po 22. tednu nosečnosti pa se bodo lahko ženske odločile, če bo zarodek resno ali neozdravljivo bolan.

Premierjeva namestnica Teresa Fernandez de la Vega meni, da bo zakon ščitil dostojanstvo žensk, saj zakon umetno prekinitev nosečnosti obravnava kot pravico žensk in ne kot zločin.

Trenutno je splav v Španiji opredeljen po zakonodaji iz leta 1985. Dovoljen je le v treh primerih: ob posilstvu do 12. tedna nosečnosti, nepravilnem razvoju zarodka do 22. tedna nosečnosti ali ogrožanju psihičnega ali fizičnega zdravja matere.

V Madridu se je sicer konec marca zbralo okoli 100.000 ljudi - po navedbah organizatorjev celo okoli pol milijona, ki so nasprotovali načrtovani liberalizaciji zakonodaje glede splava.

M. R.