Bodo nacisti, ki naj bi sodelovali pri pobojih v koncentracijskih taboriščih kot Saschenhausen za svoja dejanja odgovarjali pred sodiščem? Foto: EPA
Bodo nacisti, ki naj bi sodelovali pri pobojih v koncentracijskih taboriščih kot Saschenhausen za svoja dejanja odgovarjali pred sodiščem? Foto: EPA

Sodnik Ismael Moreno je izdal mednarodne naloge za aretacijo Johana Lepriha, Antona Titjunga in Jozijasa Kumpfa, obtoženih za zločine proti človečnosti in genocid, ter zahteval njihovo hitro izročitev. Sodišče je ugotovilo, da je bila trojica res članica nacistične tankovske SS-divizije Totenkopf in da so delali kot čuvaji v koncentracijskih taboriščih Mathausen in Saschenhausen, v katerih je umrlo 4.300 od skupaj 7.000 Špancev, ki so bili tja internirani. Četrti iz skupine obtožencev John Demjanjuk je bil medtem izročen Nemčiji.

Presenetljiv obrat Španije
Titjung je bil rojen na Hrvaškem, Kumpf v Srbiji, Leprih pa v Romuniji. "Gre za 'folksdojčerje', ki svojih zločinov niso zagrešili na Balkanu, temveč v Avstriji in na Poljskem," je pojasnil Efraim Zurof, direktor centra Simona Wiesenthala v Jeruzalemu, in pozdravil odločitev Španije, češ da pomeni "presenetljiv preobrat za Španijo".

"Spomnite se, da se je tam skrival tudi Ante Pavelić. Španske oblasti dolgo niso želel storiti nič za obračun z nacisti, niti med vladavino socialistov, prvi korak pa so naredile leta 2005, ko so se podale v lov na nacističnega zdravnika Ariberta Haima, zločinca iz Mathausna," je dejal Zurof, ki pričakuje, da bo trojica obtoženih hitro izročena Španiji in da se jim bo začelo soditi do začetka leta 2010. Kumpf živi v Avstriji, druga dva pa v ZDA.

Zatočišče našli v Avstriji in ZDA
Državi, v katerih živijo, sta pripravljeni na njihovo izročitev, trdi Zurof, v obeh pa obstajajo omejitve, ki jima preprečujejo, da bi jim sami sodili. Avstrija Krumpu ne more soditi, ker je po njeni zakonodaji njegov zločin zastarel, ZDA pa Leprihu in Titjungu ne morejo soditi, ker ne sprejema univerzalne jurisdikcije. ZDA skušajo že 60 let deportirati vse osebe, ki so med postopkom pridobivanja migracijskega dovoljenja lagale o svoji nacistični preteklosti.