Katalonske oblasti so že sporočile v Madrid, da bodo nadaljevale postopke, ki bodo v naslednjem letu in pol omogočili najbolj razviti španski pokrajini, da razglasi neodvisno državo. Foto: Reuters
Katalonske oblasti so že sporočile v Madrid, da bodo nadaljevale postopke, ki bodo v naslednjem letu in pol omogočili najbolj razviti španski pokrajini, da razglasi neodvisno državo. Foto: Reuters
Španske in katalonske zastave
Politično zaostrovanje med Barcelono in Madridom se vse bolj odraža tudi v vsakdanjem španskem življenju - podoba iz Barcelone, kjer se na sosednjih stojnicah prodajajo španske in katalonske zastave. Foto: Reuters
Katalonija
V preostali Španiji velika večina prebivalstva nasprotuje odcepitvi Katalonije, znotraj katere pa se politični blok za neodvisnost sicer krepi, a vseeno uživa v pokrajinskem parlamentu sorazmerno tesno večino 72:63. Foto: Reuters

Španska vlada Mariana Rajoya je vložila zahtevo po suspenzu secionistične resolucije ob 13. uri, že ob 16.30 pa jo je ustavno sodišče začelo obravnavati. Po pričakovanjih je najvišji sodni organ Španije sprejel soglasno odločitev, da začasno suspendira uresničevanje v ponedeljek sprejete resolucije.

Iz Barcelone so hitro in prav tako pričakovano odgovorili. "Politična volja katalonske vlade je, da bo nadaljevala uresničevanje resolucije," je na novinarski konferenci kmalu zatem sporočil podpredsednik katalonske vlade Neus Munte.

Bodo res odstavljali katalonske uradnike?
Politična kriza na relaciji Madrid-Barcelona se tako hitro poglablja, dodatno pa se zna zaostriti ob naslednjih potezah Katalonije. S sprejemom ustavne pritožbe je namreč osrednja vlada dobila možnost, da odstavi uradnike, ki ne bi spoštovali odločitve ustavnega sodišča.

Španska vlada se je zaradi resolucije, s katero je regionalni parlament v Barceloni v ponedeljek začel 18-mesečni postopek odcepitve Katalonije od Španije, obrnila na ustavno sodišče. Kot je opoldne sporočil španski premier Mariano Rajoy, je vlada vložila ustavno pritožbo in ustavno sodišče poziva, naj resolucijo in vse njene posledice nemudoma razveljavi.

V nekaj urah dosegli suspenz resolucije
Rajoy je pred novinarje stopil po izredni seji vlade, na kateri je ta storila to, s čimer je grozila še pred ponedeljkovo potrditvijo resolucije v Barceloni - potrdila, da gre v ustavno pritožbo, ki jo je španska generalna tožilka Marta Silva de Lapuerta takoj zatem tudi vložila. Vlada v pritožbi zahteva tudi odstavitev vseh katalonskih funkcionarjev, ki bi se odločitvi ustavnega sodišča uprli.

Mas v Kataloniji uresničuje volilne obljube
Katalonski parlament je v ponedeljek z 72 glasovi proti 63 pričakovano potrdil resolucijo, s katero je stekel 18-mesečni postopek odcepitve te regije od Španije. Neodvisnosti Katalonije naklonjene stranke s predsednikom regionalne vlade Arturjem Masom na čelu so si namreč na regionalnih volitvah konec septembra znova zagotovile absolutno večino v barcelonskem parlamentu - 72 od skupno 135 poslanskih sedežev. In kot so napovedovale že pred volitvami, so točno mesec dni po volilni zmagi začele proces osamosvajanja.

Ključni kamen spotike - preveč davkov v Madrid
Katalonija ima 7,5 milijona prebivalcev in ustvari petino španskega BDP-ja, hkrati pa s samostojnim jezikom izraža jasno kulturno-zgodovinsko identiteto, ki se loči od v Španiji prevladujoče kastiljske. V okviru španske države Katalonija sicer že zdaj uživa široko avtonomijo v šolstvu, zdravstvu in policiji. A si je želi še več, še posebej glede davkov. Katalonce namreč moti, da v Madrid pošiljajo več denarja, kot ga od tam prejmejo.