Španija bo dobila novega kralja. Foto: Reuters
Španija bo dobila novega kralja. Foto: Reuters
Španski prestolonaslednik Felipe
Španski prestolonaslednik Felipe z ženo, princeso Letizio, in dvema hčerama. Foto: Reuters
Juan Carlos in Sofia
Španski kraljevi par, kralj Juan Carlos in kraljica Sofia, imata tri otroke. Foto: Reuters

76-letni Juan Carlos je bil na čelu španske monarhije od leta 1975, torej skoraj 40 let. Priznavajo mu, da je pomagal pri gladki tranziciji od diktature Francisca Franca v demokracijo, zato je večino svojega obdobja veljal za enega najbolj priljubljenih kraljev.

Toda v zadnjem času so mnogi Španci izgubili zaupanje vanj in v celotno družino, predvsem zaradi korupcijskega škandala, v katerega naj bi bila vpletena njegova hči, princesa Cristina in njen mož, nekdanji rokometni zvezdnik Inaki Urdangarin.

Rajoy: Najboljši trenutek za spremembo
Da se bo kralj poslovil na tak način, je veliko presenečenje. Rajoy je dejal, da bodo morali sprejeti dopolnilo k ustavi, ki bo abdikacijo sploh omogočil. "Njegovo visočanstvo, kralj Juan Carlos, me je pravkar obvestil, da se odpoveduje kroni in začne proces nasledstva," je dejal premier in dodal, da meni, da je to "najboljši trenutek za spremembo".

Tudi njegovo zdravje je v zadnjih letih vse bolj načeto, saj je imel več operacij kolka, zato se poslavlja "iz osebnih razlogov", je dodal španski premier. A vir iz kraljeve palače je nato dejal, da odhaja iz političnih razlogov in da se je za to potezo odločil že januarja, a je želel počakati na čas po evropskih volitvah.

Juana Carlosa bo nasledil njegov sin, 46-letni prestolonaslednik princ Felipe, ki je sicer najmlajši izmed njegovih treh otrok, a edini sin. Princ Felipe je poročen z nekdanjo televizijsko novinarko Letizio Ortiz Roc, s katero ima dve hčerki, devetletno Leonor in sedemletno Sofio.

Kralj, ki je izgubil zaupanje ljudstva
Juan Carlos se je rodil 5. januarja 1938, španski kralj pa je postal 22. novembra 1975, dva dni po smrti diktatorja Francisca Franca. Ta ga je že leta 1969 določil za svojega naslednika, Juan Carlos pa je v zameno prisegel zvestobo Francovemu režimu. Španiji je po Francovi smrti zavladal kot prvi monarh po letu 1931, kmalu po ustoličenju pa je uvedel reforme, ki so razgradile Francov fašistični sistem in državo povedle v demokracijo. Zaradi teh potez je še danes med ljudmi zelo cenjen.

Na referendumu leta 1978 so Španci podprli novo ustavo, s katero je bila v državi uvedena ustavna monarhija. Ta med drugim določa, da je kralj državni poglavar in vrhovni poveljnik oboroženih sil.

Še leta 2008 je bil španski kralj po navedbah spletne enciklopedije Wikipedija najbolj priljubljen voditelj v iberoameriških državah. V zadnjih nekaj letih pa je začela njegova priljubljenost občutno upadati zaradi nekaterih njegovih dejanj, pa tudi zdravstvenih težav in finančnih škandalov, v katere sta vpletena princesa Cristina in njen soprog.

Princesa Cristina kot prva pripadnica modre krvi na sodišču
Januarja 2013 je sodišče odločilo, da bo kraljevo mlajšo hčer zaslišalo zaradi obtožb o davčnih prekrških in pranju denarja. 48-letna Cristina je tako kot prva bližnja sorodnica španskega kralja postala uradna osumljenka v sodni preiskavi. Obtožbe so povezane s posli njenega moža Inakija Urdangarina, ki ga preiskujejo zaradi domnevne poneverbe javnih sredstev.

Ljudje na cesti, kralj na safariju
Finančni škandali v ožji družini pa niso edini črni madež, ki si ga je nakopal kralj. Številni so bili namreč razkačeni, ko so izvedeli, da si je leta 2012 sredi gospodarske krize, med katero se je številnim državljanom občutno poslabšala življenjska raven, privoščil luksuzen safari v Afriki. Potovanje bi sicer ostalo javnosti skrito, če si ne bi kralj med lovom na slone zlomil kolka.

Vse pogostejša so zato postala ugibanja o možnosti njegove abdikacije, kar je bilo v Španiji še do nedavnega tabu. V letu 2013 je priljubljenost kralja med Španci padla za devet odstotnih točk, na 41 odstotkov. Delež tistih, ki menijo, da bi moral odstopiti v korist prestolonaslednika Felipeja, pa se je povzpel kar za 14 odstotnih točk, na 62 odstotkov. Princ Felipe je med Španci precej priljubljen.