Mariupol, ki leži na jugu regije Doneck ob Azovskem morju, ima okoli 500.000 prebivalcev. Od ruske meje je oddaljen okoli 50 kilometrov, od mesta Doneck, trdnjave proruskih upornikov pa okoli 110 kilometrov. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Mariupol, ki leži na jugu regije Doneck ob Azovskem morju, ima okoli 500.000 prebivalcev. Od ruske meje je oddaljen okoli 50 kilometrov, od mesta Doneck, trdnjave proruskih upornikov pa okoli 110 kilometrov. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Trditve Kijeva, da so ruske sile prečkale mejo in se spopadle z ukrajinsko vojsko, je ruski zunanji minister Lavrov zanikal. Foto: EPA
Ruski konvoj
Vsi humanitarni tovornjaki so se v Rusijo vrnili v soboto brez incidenta. Foto: Reuters
Na meji med Rusijo in Ukrajino znova napeto

Ukrajinske obmejne sile so vojaški konvoj ustavile blizu industrijskega mesta Mariupol. Spopad še vedno traja, je povedal za varnostna vprašanja pristojni tiskovni predstavnik Kijeva Leonid Matjuhin.

Ukrajinski viri pravijo, da so imeli oklepniki, ki so prečkali mejo, simbole samooklicane Doneške ljudske republike, poroča BBC. Eden izmed ukrajinskih vojaških poveljnikov je po poročanju tega britanskega medija dejal, da skušajo proruski separatisti morda odpreti novo južno fronto.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je dejal, da je to poskus "ruske vojske pod pretvezo, da so uporniki iz Donbasa, da odpre novo območje vojaških spopadov". Večina spopadov namreč poteka precej bolj proti severu.

Nekateri viri pravijo, da je v Ukrajino vstopilo 10 tankov in dva oklepnika za prevoz vojakov, drugi pa, da je teh vozil do 30.

V Mariupolu so nekatere največje tovarne za predelavo kovin na vzhodu Ukrajine. Prebivalci so na referendumu 11. maja glasovali za odcepitev od Kijeva, a je mesto že mesece pod nadzorom ukrajinskih sil. Od 9. maja, ko so v mestu potekali ostri spopadi, sledil pa je izgon proruskih separatistov, je Mariupol sedež proukrajinskega guvernerja regije Doneck.

Obtožbe o oboroževanju separatistov
Poleg spopadov med ukrajinskimi obmejnimi silami in proruskimi tanki ter oklepniki poročajo tudi o ostrih topniških spopadih med separatisti in ukrajinskimi silami južno od Donecka, kar je zaprlo cesto proti Mariupolu. Separatisti iz Donecka so ob tem sporočili, da so ob tej cesti sprožili protiofenzivo proti ukrajinskim silam, a je te informacije po poročanju francoske tiskovne agencije AFP težko preveriti.

Kijev je v preteklosti že večkrat poročal o vdoru ruskih sil na svoje ozemlje, Rusijo pa tudi obtožuje oboroževanja separatistov. Če se bo današnji vdor tankov in oklepnikov izkazal za resničen, bi lahko zapletel stike med ukrajinskim in ruskim predsednikom Petrom Porošenkom in Vladimirjem Putinom, ki se bosta v torek skupaj z vodji EU-ja udeležila vrha v Minsku.

Na vzhod Ukrajine nov konvoj humanitarnih vozil
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes napovedal, da bo zaradi poslabšanja razmer Rusija na nemirni vzhod Ukrajine poslala nov humanitarni konvoj. Skupina tovornjakov naj bi se odpravila na pot še ta teden.

"Včeraj smo poslali uradno obvestilo ukrajinskemu zunanjemu ministrstvu z informacijo o svojem namenu, da pripravimo naslednji konvoj s humanitarno pomočjo," je na novinarski konferenci v Moskvi sporočil Lavrov.

Konvoj na pot še ta teden
Kot je dejal, bi se Moskva s Kijevom rada dogovorila, da bi konvoj potoval po isti poti kot predhodni in da bi pri tem sodelovali tudi ukrajinski mejni stražarji in cariniki.

"Prepričani smo, da mora biti to opravljeno še ta teden." Pojasnil je, da tako Mednarodni odbor Rdečega križa kot druge organizacije svarijo pred vse slabšimi humanitarnimi razmerami na vzhodu Ukrajine.

Porošenko je glede napovedi novega konvoja že izrazil zaskrbljenost.

Kijev: "Neposredna invazija" na Ukrajino
Rusija je že pretekli petek po dolgotrajnem čakanju tovornjakov na ruski strani meje med državama v ukrajinsko mesto Lugansk brez odobritve Kijeva napotila 220 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Ker so tovornjaki več kot teden dni stali na meji, se je rusko zunanje ministrstvo odločilo ukrepati. Tovornjaki so tako na pot čez mejo krenili brez carinskega pregleda in spremstva Rdečega križa. Zahod je dejanje obsodil, Kijev pa ga je označil za "neposredno invazijo" na Ukrajino.

V spopadih med proruskimi separatisti in ukrajinsko vojsko v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu države je od aprila umrlo že prek 2000 ljudi. Na območju, v katerega vse globlje prodira vojska, se zaostrujejo humanitarne razmere.

Na meji med Rusijo in Ukrajino znova napeto