Rusija naj bi ob meji z Ukrajino nakopičila 40.000 svojih vojakov skupaj s težko oborožitvijo. Foto: Reuters
Rusija naj bi ob meji z Ukrajino nakopičila 40.000 svojih vojakov skupaj s težko oborožitvijo. Foto: Reuters
Ukrajina
Ukrajinske sile so obkolile Doneck. Foto: Reuters
Ruski konvoj še vedno čaka na dovoljenje

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je v telefonskem pogovoru z ameriškim kolegom Chuckom Haglom zatrdil, da humanitarni konvoj ni izgovor za rusko vojaško posredovanje v Ukrajini.


Kijev in zahodne države so že nekajkrat izrazili skrb, da bi bil lahko konvoj krinka za posredovanje na vzhodu Ukrajine, kjer se vladne sile srdito spopadajo s proruskimi uporniki.

Medtem so se pojavili očitki, da so tovornjaki v konvoju zelo podobni modelom, ki jih uporablja ruska vojska, in da so vozniki v resnici ruski vojaki.

Šojgu je zavrnil očitke in zagotovil, da ne gre za prikrito vojaško enoto. Po njegovih besedah bo pomoč na vozilih v Ukrajini razdelila nevtralna organizacija oziroma Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC), s čimer je Moskva ustregla zahtevam oblasti v Kijevu.

Nekaj tovornjakov iz konvoja so v petek razkazali medijem, novinar BBC-ja Steve Rosenberg poroča, da so bili presunjeni, ko so videli, kako prazna so nekatera vozila.

Moskva zahteva prekinitev spopadov
Rusko zunanje ministrstvo je medtem zahtevalo prekinitev spopadov na vzhodu Ukrajine, da bi lahko dostavili humanitarno pomoč. Varnost misiji ICRC-ja je treba brezpogojno zagotoviti, po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zahtevajo v Moskvi.

Ukrajina in Rusija bi namreč morali doseči poseben dogovor o tej humanitarni pomoči, a ga nista, je za ruske medije pojasnila predstavnica ICRC-ja Galina Balzamova.

Moskva Ukrajini zaradi zadrževanja konvoja na meji že očita zavlačevanje in onemogočanje nujno potrebne pomoči ogroženim prebivalcem na območjih, kjer potekajo spopadi. Različne ukrajinske službe naj bi tako zlonamerno uporabljale vse mogoče poteze, da bi preprečile prehod konvoju čez mejo.

Tako naj bi denimo v Kijevu dejali, da Moskva ni predložila dovolj dokumentov glede konvoja, opozarjajo na ruskem zunanjem ministrstvu. Toda kot pojasnjujejo, so že pred dnevi posredovali podrobne podatke ICRC-ju, nato pa niso dobili nobenih dodatnih zahtev po dodatnih podatkih, še poroča dpa.

Razmere za prebivalce obleganih mest Lugansk in Doneck pa se medtem poslabšujejo. Iz več predelov Donecka so danes poročali o silovitem obstreljevanju, prav tako je več kot 40.000 prebivalcev brez elektrike. V Lugansku jih je brez električne energije celo več kot 200.000.

Separatisti poročajo o preboju
Proruski uporniki pa so zatrdili, da jim je v spopadih z ukrajinsko vojsko uspel preboj. Uspelo naj bi jim namreč zavarovati oskrbovalno pot med območjema Luganska in Donecka, ki sta še v rokah separatistov, a ju je obkolila ukrajinska vojska.

Kot je za rusko tiskovno agencijo Interfax povedal vodja separatistov Andrej Saharčenko, je naslednji cilj v bojih z ukrajinskimi silami poskus zloma vojaške zapore Luganska.

Medtem ukrajinski svet za nacionalno varnost in obrambo sporoča, da se bodo vojaške operacije na vzhodu Ukrajine še nekaj časa nadaljevale, saj da ni mogoče v nekaj dneh osvojiti ozemlja, ki je še v rokah separatistov, poroča dpa.

Ukrajinska vojska medtem krepi obleganje Gorlovke, mesta severovzhodno od Donecka, so sporočili z ukrajinskega obrambnega ministrstva.

Moskva kritična do dejavnosti Nata
Ruski obrambni minister je v pogovoru Haglu izrazil skrb zaradi stopnjevanja vojaških dejavnosti ZDA in zveze Nato blizu ruske meje. Severnoatlantsko zavezništvo je zaradi krize v Ukrajini okrepilo varnost svojih vzhodnih članic in povečalo patruljiranje vojaških letal nad baltskimi državami. Nato je v Baltsko in Sredozemsko morje poslal več ladij.

Kritike Šojguja so letele tudi na ukrajinske sile, ker uporabljajo težko orožje proti civilistom in civilni infrastrukturi na vzhodu Ukrajine, kar je za Rusijo nesprejemljivo, saj so humanitarne razmere na območju katastrofalne.

Nemška kanclerka Angela Merkel je v telefonskem pogovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina pozvala, da prispeva k umiritvi razmer v Ukrajini, še posebej tako, da ustavi tok orožja in oboroženih sil iz Rusije čez mejo.

Bela hiša je Rusijo v petek pozvala k prenehanju izredno nevarnih in izzivalnih poskusov destabilizacije Ukrajine, potem ko so ukrajinske oblasti sporočile, da so uničile ruski vojaški konvoj, ki naj bi se pretihotapil na ukrajinsko ozemlje.

Ruski konvoj še vedno čaka na dovoljenje