Turške oblasti ne želijo popustiti zahtevam Bruslja, da spremenijo svojo protiteroristično zakonodajo, za katero v EU-ju menijo, da jo Ankara izkorišča za zatiranje kritičnih glasov v državi. Foto: Reuters
Turške oblasti ne želijo popustiti zahtevam Bruslja, da spremenijo svojo protiteroristično zakonodajo, za katero v EU-ju menijo, da jo Ankara izkorišča za zatiranje kritičnih glasov v državi. Foto: Reuters
false
Bruselj želi dobre odnose s Turčijo, medtem ko prihajajo kritike na odnos EU-ja do te države tako z desnice kot levice. Desnica je namreč skeptična glede tesnejšega sodelovanja s pretežno muslimansko državo, levica pa EU obtožuje teptanja lastnih načel s pogajanji z Erdoganom, čigar avtoritarna nagnjenja na levici obsojajo, poroča Reuters. Foto: Reuters

Izjava turškega ministra bo verjetno še okrepila skrbi Bruslja glede marčevskega dogovora med EU-jem in Turčijo, po katerem bi Ankara poskrbela za zaustavitev prihoda beguncev iz Turčije v Grčijo.

EU si sicer močno želi, da bi bil sporazum uspešen, obenem pa od Turčija zahteva, da izpolni vseh zahtevanih 72 meril. Eno izmed meril se nanaša na turško protiteroristično zakonodajo, ki jo EU označuje za preohlapno. Tako EU kot organizacije za zaščito človekovih pravic namreč opozarjajo, da Turčija izkorišča takšno zakonodajo za zatiranje kritičnih glasov, Ankara pa pravi, da jo potrebuje v boju zoper kurdske upornike in t. i. Islamsko državo.

Turški tožilci so od leta 2014, ko je Recep Tayyip Erdogan postal predsednik države, začeli preganjati več kot 1.800 ljudi zaradi domnevne razžalitve predsednika. Med toženimi so novinarji, karikaturisti, tudi najstniki. Turčija je od Nemčije zahtevala tudi pregon nemškega satirika, ki se je na televiziji posmehoval Erdoganu.

Ankara se sklicuje na nasilje v državi
"To je Ahilova peta," je Bozkir dejal v pogovoru za Reuters. Bozkir je v Bruslju skušal prepričati evropske voditelje, da spremenijo svoje stališče. Turški minister je spomnil, da je danes na jugovzhodu Turčije v "terorističnem napadu" umrlo osem turških vojakov, v "takšnih razmerah pa politično ni mogoče spremeniti protiteroristične zakonodaje".

Bozkir je dejal, da glede današnjih pogovorov v Bruslju ni preveč optimističen. Po njegovem mnenju mora Evropska komisija "najti novo formulo".

Hudi spopadi na jugovzhodu države
V spopadih v pretežno kurdskem delu Turčije je bilo v zadnjih dveh dneh sicer ubitih osem turških vojakov in 22 kurdskih borcev, v četrtek pa je v Carigradu blizu vojaškega oporišča eksplodiral avtomobil bomba. Bizkir je še dejal, da turška zakonodaja na tem področju "ni nič slabša kot v drugih državah".

Spremembo te zakonodaje je že zavrnil predsednik Erdogan. V Turčiji je bilo letos že več terorističnih napadov. V Carigradu sta bila dva odmevna napada v turističnem predelu mesta, za oba pa so oblasti okrivile t. i. Islamsko državo. Dve eksploziji sta odjeknili v glavnem mestu Ankari, zanju pa je odgovornost prevzela skupina Kurdistanski sokoli svobode.