Francoski predsednik je do zdaj podpiral premierja Dominiqua de Villepina. Foto: EPA
Francoski predsednik je do zdaj podpiral premierja Dominiqua de Villepina. Foto: EPA
Francoska mladina med zaporo vlaka
Danes so se francoski protestniki lotili prometnih povezav. Foto: Reuters

Tako ima zadnjo besedo o zakonu, ki ga je parlament že sprejel, predsednik Jacques Chirac. Francoski voditelj naj bi državo nagovoril v petek zvečer. Na izbiro ima, da zakon podpiše ali pa, da ga zavrne, kar pa bi lahko državo pahnilo v krizo, saj v tem primeru ni izključen niti padec vlade Domoniqua de Villepina.

Sindikati so Chiraca pozvali, naj uporabi svojo ustavno pravico in zavrne podpis zakona o prvi zaposlitvi, ki podjetjem dovoljuje, da lahko mlajše od 26 let med dveletno preizkusno dobo odpustijo brez razloga. Po mnenju de Villepina naj bi zakon pomagal zmanjšati brezposelnost, ki je med mladimi dvakrat višja od povprečja.

Nekateri viri iz parlamenta navajajo, da bo Chirac, ki je vlado že prej podprl v svoji nameri, podpisal zakon. Chirac in vlada so namreč prepričani, da je zakon naravnan tako, da bo zniževal nezaposlenost med mladimi, ki je trenutno v Franciji 23-odstotna. Študentje pa menijo, da bo zakon ogrozil njihovo socialno varnost, čeprav vlada trdi, da bo zakon vzpodbudil delodajalce k zaposlovanju mladih.

Protesti tudi danes
Študentje in sindikati so po uspešnih torkovih protestih, ko se je na ulicah francoskih mest zbralo med enim in tremi milijoni protestnikov, za naslednji torek napovedali nove proteste proti zakonu.

Mladi so protestirali tudi danes. Zaprli so glavne prometne cestne povezave po državi in povzročili skupaj za 345 kilometrov kolon. Prekinjene so bile železniške povezave v okolici Marseilla, Rennesa in Pariza.