Zuroff je ostro kritiziral novega nemškega predsednika. Foto: EPA
Zuroff je ostro kritiziral novega nemškega predsednika. Foto: EPA

Direktor centra, ki se ukvarja z zgodovino holokavsta, je prepričan, da nekdanji nasprotnik Nemške demokratične republike in novi nemški predsednik Joachim Gauck ne upošteva nepojmljivosti in razsežnosti holokavsta, medtem ko zločinom komunistične diktature pripisuje prevelik pomen glede na njihovo zgodovinsko razsežnost.

Pri svoji kritiki je Zuroff mislil predvsem na Praško deklaracijo, ki jo je nemški predsednik podpisal skupaj s 27 pretežno vzhodnoevropskimi politiki, intelektualci in protikomunističnimi aktivisti 3. junija 2008. Po Zuroffovem mnenju je Praška deklaracija manifest kampanje, ki želi na novo napisati zgodovino druge svetovne vojne in holokavsta.

V omenjenemu dokumentu naj bi se namenoma spregledale ključne razlike med nacistično ideologijo, ki je želela uničiti skupine ljudi le zaradi njihovega rodu, in njeno komunistično nasprotnico.

"Učinka takšnega izenačevanja ne smemo podcenjevati. Na praktični ravni bo predvsem postkomunističnim državam pomagalo, da prikrijejo pomembno vlogo, ki so jo pri množičnem pomoru evropskih Judov imeli številni prebivalci vzhodnoevropskih držav," je dejal Zuroff.

Po njegovih besedah so bili mnogi vzhodnoevropski kolaboranti del uničevalnega aparata in so dejavno sodelovali pri množičnem pomoru.

"Praška deklaracija odvrača pozornost od holokavsta na trpljenje Vzhodnoevropejcev pod komunistično diktaturo in s tem storilce spreminja v žrtve," je deklaracijo kritiziral Zuroff.

Za Joachima Gaucka je direktor Centra Simona Wiesenthala dejal, da v teh pomembnih časih deluje kot neprimerna oseba za nemškega predsednika.

Gauck je danes začel mandat nemškega predsednika, potem ko ga je nemška volilna skupščina v nedeljo izvolila v prvem krogu. Nasledil je Christiana Wulffa, ki je moral odstopiti zaradi suma korupcije.