Nkurunziza želi še podaljšati svojo vladavino. Foto: Reuters
Nkurunziza želi še podaljšati svojo vladavino. Foto: Reuters
Burundi
Policija in vojska sta v pripravljenosti. Foto: Reuters

Sprva mirni protesti so se sprevrgli v nasilje. Policija je v prestolnici Bujumbura proti protestnikom uporabila vodni top in solzivec. Nekaj deset protestnikov se je zbralo v predmestju prestolnice in se odpravilo proti središču mesta, vendar so jim policisti preprečili pot. V eni izmed sosesk so protestniki zažigali avtomobilske pnevmatike in v policiste metali kamenje.

"Pozvali smo k mirnim protestom in ti so tudi potekali, dokler policija ni začela streljati na protestnike," je dejal vodja burundijske opozicije Frodebu Leonce Ngendakumana, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V izgredih med policijo in protestniki sta umrla dva protestnika, bilo pa naj bi tudi več ranjenih, tako med protestniki kot pripadniki policije.

Notranji minister Edouard Nduwimana je pojasnil, da so protesti nezakoniti, saj so oblasti prepovedale tako shode v podporo nameri predsednika, da se znova poteguje za položaj, kot tiste proti njej. Kdor koli je proti tretjemu mandatu, naj uporabi zakonite postopke in v rokah ustavnega sodišča je, da odloči o zakonitosti tretjega mandata, je povedal notranji minister.

Ustava Burundija sicer določa, da je lahko predsednik samo enkrat ponovno izvoljen na položaj, a podporniki 51-letnega Nkurunzize zatrjujejo, da njegov prvi mandat ne bi smel šteti, ker ga je takrat izvolil parlament, kar se je nato spremenilo in so uvedli neposredne predsedniške volitve.

Ogrožen mir po državljanski vojni
K protestom je pozvalo več kot 300 civilnodružbenih gibanj, medtem ko v opoziciji Nkurunzizo pozivajo, da premisli o svoji nameri. Opozicijske skupine opozarjajo, da bi lahko predsednik ogrozil mirovni sporazum, s katerim se je pred desetletjem končala večletna državljanska vojna.

Vladajoča stranka, ki je v soboto Nkurunzizo izbrala za svojega predsedniškega kandidata, končno odločitev polaga na ustavno sodišče, a opozicija ne zaupa sodiščem in je prepričana, da odločitev ne bo poštena.

Da naj se odpove vnovični kandidaturi, so Nkurunzizo pozivali tudi afriški voditelji in zahodne države. Evropska unija in ZDA so že napovedale, da bodo sprejele ukrepe, če bo izbruhnilo nasilje.