Javni prostori bodo odslej nekadilski. Foto: EPA
Javni prostori bodo odslej nekadilski. Foto: EPA

Zakon, še vedno blažji od tistih drugod po svetu, so v Srbiji, kjer kadi tretjina prebivalstva, sprejeli pred šestimi meseci, a so dali prizadetim čas, da se nanj pripravijo.

Kajenje je bilo v Srbiji že doslej prepovedano v izobraževalnih ustanovah in bolnišnicah, poslej pa bo prepoved veljala za "vse delovne prostore in skupne javne prostore", torej tudi za gledališča in kinodvorane.

Zakon omogoča vzpostavitev prostorov za kadilce, če so ti ločeni od prostora za nekadilce in opremljeni z ustreznim prezračevanjem. Kavarne, bari in restavracije, ki so manjši od 80 kvadratnih metrov, pa se lahko sami odločijo, ali bodo kadilski ali nekadilski.

Kritični odziv na zakon
Zakon prinaša ostre kazni za kršilce. Kadilcu, ki bo kršil zakon, grozi 5.000 dinarjev kazni (47 evrov), kar znaša okoli šestino povprečne srbske plače. Pravna oseba, ki bo kršila zakon, pa lahko dobi od 500.000 do milijona dinarjev kazni (od 4.700 do 9.400 evrov).
Številni srbski kadilci so se na zakon, ki ga razumejo kot kršitev svojih pravic, odzvali kritično. Po podatkih srbskega ministrstva za zdravje v Srbiji kadi tretjina prebivalstva, letno pa naj bi za posledicami kajenja umrlo 16.000 ljudi.