Miloša Simovića je srbska policija prijela, ko je skušal prečkati hrvaško-srbsko mejo. Foto: www.jutarnji.hr/MUP
Miloša Simovića je srbska policija prijela, ko je skušal prečkati hrvaško-srbsko mejo. Foto: www.jutarnji.hr/MUP
Prijeli srbskega mafijca

Hrvaška policija sumi Simovića, da je v torek med obračunom v bližini zagrebškega jezera Rakitje streljal na Sretka Kalinića, prav tako pripadnika srbskega zemunskega klana, ki so ga prijeli v sredo, in ga hudo ranil. Simović je po obračunu pobegnil, srbska policija pa ga je prijela nekaj čez 2. uro ponoči na mejnem prehodu v bližini mesta Morović.

Tiskovni predstavnik hrvaškega ministrstva za notranje zadeve Krunoslav Borovec je potrdil, da so v bližini Bajakova na srbski strani ujeli moškega, ki se je sam predstavil kot Miloš Simović. Simović je skušal peš in brez dokumentov nezakonito prečkati mejo, takoj po prijetju pa so ga odpeljali v Beograd, kjer naj bi tudi potrdili njegovo identiteto in kjer naj bi takoj začel služiti svojo kazen.

Za atentat na Đinđića 30 let zapora
Oba, Simović in Kalinić, sta bila na begu po atentatu na nekdanjega srbskega premierja Zorana Đinđića marca leta 2003, v odsotnosti pa so oba obsodili na 30 let zaporne kazni. Kalinić, ki je bil ob aretaciji ranjen, je poleg tega dobil še dodatnih 40 let kazni zaradi sodelovanja pri 19 umorih, treh ugrabitvah in dveh terorističnih akcijah. Kalinića, ki je znan tudi kot Zver, je ranjenega ob jezeru srečal mimoidoči, ki je poklical policijo in reševalce. Po operaciji v zagrebški bolnišnici 36-letnik ni več v smrtni nevarnosti.

Simović je bil član zemunskega klana, policija pa ga je intenzivno iskala že več kot sedem let. Hrvaške oblasti so iskalno akcijo na svojem ozemlju sprožile, potem ko so aretirali Kalinića.

"Najbolj iskani srbski kriminalci se skrivajo na Hrvaškem"
Kot poroča srbski B92, je profesor na fakulteti za varnostne vede v Beogradu Zoran Dragišić povedal, da je aretacija Simovića zelo dobra novica, ki dokazuje, da so državni organi in policija obeh držav stopili skupaj. "Organizirane kriminalne skupine, ki delujejo na območju jugovzhodne Evrope, predstavljajo skupni problem ne samo za Srbijo in Hrvaško, ampak tudi za druge države v regiji," je povedal Dragišić.

"Kar se je zgodilo v Zagrebu v zadnjih dneh, od streljanja na Kalinića, njegove aretacije in zdaj še aretacije Miloša Simovića, dokazuje, da drži vse, na kar so opozarjali ljudje, ki spremljajo kriminalne združbe v regiji, to pa je, da organizirani kriminal deluje kot ena organizacija in da med kriminalci obstajajo odlične povezave," je za B92 še povedal Dragišić in dodal, da se najbolj iskani srbski kriminalci očitno skrivajo na Hrvaškem.

Prijeli srbskega mafijca