Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novi zapleti na bruseljskem letališču

Predsednik največjega policijskega sindikata v Belgiji SLFP Vincent Gilles je dejal, da so po oceni sindikata "novi varnostni ukrepi na letališču neustrezni ... Ne moremo se pretvarjati, da se 22. marec ni zgodil." Takrat sta namreč samomorilska napadalca Najim Laachraoui in Ibrahim El-Bakraoui razstrelila in ubila 32 ljudi. Policija še vedno išče tretjega napadalca.

Sindikat predlaga, da bi že pred samim vhodom na letališče postavili senzorje kovin, telesne skenerje in rentgenske naprave. Zanimivo je tudi to, da opozarjajo, da ima vse preveč zaposlenih na letališču kriminalno ozadje.

Oblasti so zavrnile očitke sindikata, rekoč, da bi takšni ukrepi predstavljali le dodatno varnostno težavo, saj bi se že pred samim letališčem ustvarile vrste potnikov, ki bi bile še lažja tarča napadalcev, poroča BBC.

Delno odprtje letališča so sicer načrtovali za danes. Del letališča za odhode, ki sprejme 800 potnikov na uro, bo zaradi poškodb po napadu deloval z le 20-odstotno zmogljivostjo. Današnja stavka policije je odprtje še zavlekla. Medtem pa je vodja letališča Arnaud Feist priznal, da bodo potrebovali več mesecev za vzpostavitev normalega delovanja.

MZZ ne odsvetuje več potovanj v Bruselj
Slovensko zunanje ministrstvo zaradi izboljšanja varnostnih razmer v Bruslju, ki so ga prejšnji teden pretresli teroristični napadi, v varnostnih priporočilih za Belgijo od danes ne odsvetuje več potovanj v belgijsko prestolnico. Še naprej pa svetuje večjo previdnost in dosledno upoštevanje navodil lokalnih organov, so za STA potrdili na MZZ.

Novi zapleti na bruseljskem letališču