Namestnik ameriške državne sekretarke JAmes Steinberg bo še danes odpotoval v BiH, kjer se bo sestal z zunanjim ministrom Španije, ki predseduje EU-je, Miguelom Moratinosom. Foto: MMC RTV SLO
Namestnik ameriške državne sekretarke JAmes Steinberg bo še danes odpotoval v BiH, kjer se bo sestal z zunanjim ministrom Španije, ki predseduje EU-je, Miguelom Moratinosom. Foto: MMC RTV SLO
James Steinber Borut Pahor
Slovenija v silah Isaf sodeluje od leta 2004, kjer je trenutno 69 slovenskih vojakov. Steinberg je na tiskovni konferenci pohvalil podporo Slovenije v Afganistanu. Foto: MMC RTV SLO
Steinberg pri Pahorju in Janši
Lahko novinarji v ZDA postavljajo notranjepolitična vprašanja?


Namestnik ameriške državne sekretarke Hillary Cliton James Steinberg se je že dopoldne sestal z vodjo opozicije Janezom Janšo (SDS), kasneje pa še s premierjem Borutom Pahorjem in zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem. Steinberg je v Ljubljani začel krajšo turnejo po Srednji Evropi in na Zahodnem Balkanu, ki jo bo nadaljeval z obiskom v Bosni in Hercegovini (BiH) ter Srbiji in Kosovu.

Steinberg: Slovenija je dober zaveznik
"Vesel sem, da sem v Ljubljani. Slovenija je resnično odličen zaveznik, ki dobro sodeluje z ZDA. To nam daje veliko podporo pri izzivih, ki nas čakajo. Večjega dokaza o tej podpori, kot je bil proces Brdo, ni. Ta proces podpiramo, saj je poln izzivov. Slovenija je sprejela izziv, da bo združila države v regiji in poiskala rešitve, ki smo jim vsi naklonjeni," je na tiskovni konferenci s premierjem Pahorjem dejal Steinberg.

Premier Borut Pahor po tiskovni konferenci ni želel odgovarjati na tista novinarska vprašanja, ki so se navezovala na notronjepolitične razmere, zato je eden izmed novinarjev o tej odločitvi izzval Steinberga. Glej video: Lahko novinarji v ZDA postavljajo notranjepolitična vprašanja?
Steinberg je novinarju odgovoril, da tudi takrat, kadar je v ZDA na obisku tuji gost, se na novinarskih konferencah poskušajo držati teme. Pahor pa je dejal, da bo imel tiskovno konferenco v četrtek, "in čeprav me neskončno pogrešate, bom morda naredil izjemo in se bova danes popoldne še slišala." Po koncu konference se je Steinbergu opravičil za zaplet in dejal "to je demokracija".


Prav tako je izpostavil "druge korake, ki jih je storila Slovenija". Mednje je vključil arbitražni sporazum s Hrvaško, vzdrževanje dobrih odnosov v regiji in podporo evroatlantski integraciji Zahodnega Balkanater ter pomoč Slovenije ZDA v Afganistanu. "Za to smo zelo hvaležni, saj je varnostni izziv skupen vsem članicam Nata. Izjemno smo hvaležni za vaš trud in prijateljstvo." Prav tako je pohvalil pobudo Slovenije za zmanjšanje proizvodnje jedrskega orožja (Start), o katerem bodo svetovni voditelji govorili v Pragi, tega srečanja pa se bo udeležil tudi Borut Pahor.

Ob obisku predsednika ZDA Baracka Obame v Evropi je Pahor dejal, da "tudi zaradi gospodarske socialne, finančne krize svet potrebuje dobra sporočila. Sporočila nekega upanja in vere v prihodnost. Odločitev dveh predsednikov, da naredita korak naprej pri omejevanju porabe jedrskega orožja, je tak signal. Vzbuja neko upanje, pričakovanje in vero v mirno prihodnost. Zato si voditelji, ki smo bili povabljeni na delovno kosilo, štejemo v privilegij, da smo lahko poleg in da lahko povemo tudi našo oceno v primeru tega vprašanja."


Pahor zadovoljen z obiskom Steinberga
Slovenski premier je po razgovoru s Steinbergom izrazil zadovoljstvo, da se je visoki predstavnik na poti iz Washingtona v Sarajevo ustavil tudi v Ljubljani "in poslušal našo oceno o razmerah v regiji, ki jih poskuša njegova država skupaj z vodji držav v jugovzhodni Evropi urediti skupaj z EU-jem."

Pahor je izpostavil "pomembno vlogo ZDA", ki so jo imele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja na tem območju. "Takrat in danes so imele ZDA pomembno vlogo, in to vlogo je treba ceniti skupaj s stranmi, pa ne mislim le na BiH, ampak tudi na države v okolici, da poskušajo najti prave rešitve za težave, ki so povezane s stabilnostjo, z rešitvijo odprtih vprašanj. Kot veste, tukaj živijo države, ki se ne priznavajo in imajo odprta mejna vprašanja." Zato je po Pahorjevih besedah za te države nujna čimprejšnja vključitev v EU in zvezo Nato.

Proces Brdo se nadaljuje
Na tiskovni konferenci je nekaj besed slovenski premier namenil tudi procesu Brdu, ki se bo na Hrvaškem nadaljeval že konec aprila. Tam se bo sestal svet ministrov za promet in infrastrukturo z vseh držav, vključno s Srbijo. "To je izjemnega pomena. Imamo odločitev o institucionalizaciji procesa Brdo, ki bo potekal v okviru ministrov oziroma predsednikov vlad. S predsednico hrvaške vlade (op. p. Jadranka Kosor) sva se pogovarjala tudi o ideji, ki jo bova predstavila na naslednjem vrhu, da bi imeli majhen sekretariat, ki bi ureja administrativne zadeve in bi imel sedež v Sloveniji."

Steinberg pri Pahorju in Janši
Lahko novinarji v ZDA postavljajo notranjepolitična vprašanja?