Izraelske kopenske enote od sobote dalje napadajo območje Gaze. Foto: EPA
Izraelske kopenske enote od sobote dalje napadajo območje Gaze. Foto: EPA

Hamas spreminja mošeje v štabe, nastavlja bombe v vrtce in domove ter strelja brez konca in razloga, brez razlage in brez upanja.

Šimon Peres
Benita Ferrero-Waldner in Bernard Kouchner
Predstavniki Evropske unije se trudijo, da bi sprti strani posedli za pogajalsko mizo. Foto: EPA
Šimon Peres
Izraelski predsednik je dejal, da bodo izraelske sile izničile Hamasov teror. Foto: EPA
Diplomatska prizadevanja za mir
Posredovanje za mir v Gazi
Nasilje v Gazi se nadaljuje

Ponoči so izraelske letalske sile napadle 130 ciljev na območju Gaze, tudi mošejo v Džabaliji, kjer naj bi Palestinci skrivali orožje. Izraelska vojska je nadaljevala tudi kopensko ofenzivo, po poročanju palestinskih virov naj bi obstreljevali glavni cesti v osrednjem in južnem delu Gaze. Izraelska vojska je popoldne na območje Gaze spustila približno 80 tovornjakov s človekoljubno pomočjo.

Izraelske enote so območje Gaze v nedeljo ob podpori tankov razdelile na dva dela. Severni del so izraelski vojaki že zavzeli in ga odrezali od preostalega območja, da bi preprečili dostavo orožja, zalog in borcev z juga. Najhujši spopadi pa potekajo v okolici mesta Gaza, ki so ga izraelske sile povsem obkolile. Tarča napadov je bilo tudi južno obmejno mesto Rafa, kjer so Palestinci izkopali na stotine predorov, skozi katere tihotapijo blago iz Egipta.

Hamas z izgubami, operacija še ni končana
Izraelski obrambni minister Ehud Barak je sporočil, da so izraelske enote delno obkolile mesto Gaza, gibanje Hamas pa naj bi bilo imelo velike izgube. Napovedal je, da bo Izrael nadaljeval ofenzivo na območju Gaze, saj še ni dosegel svojih ciljev. "Delamo vse, kar mora narediti država za zaščito svojih državljanov. Želimo, da bi se napadi na naše državljane in naše vojake končali," je še dodal Barak.

Hamas zadel izraelsko oporišče
Hamas je danes sporočil, da so njegove rakete zadele izraelsko letalsko oporišče Hacor v bližini mesta Ašdod, prav tako pa naj bi Hamasove sile obstreljevale glavno letalsko oporišče Hacerim na obrobju mesta Biršeba. "Zmaga prihaja, takšna je božja volja," je dejal eden do vodij Hamasa, Mahmud al Zahar, ki je obsodil evropsko stališče do nadaljevanja izraelske ofenzive. Danes je na izraelski mesti Sderot in Aškelon padlo 24 raket kasam.

Med žrtvami veliko civilistov
V izraelskih tankovskih in letalskih napadih na domnevne položaje borcev Hamasa je samo v nedeljo umrlo najmanj 42 Palestincev, večinoma civilistov, od začetka kopenske ofenzive pa že 70. Tudi na izraelski strani je umrl en vojak, najmanj 32 pa je bilo ranjenih. Skupno število žrtev desetdnevnih spopadov med izraelskimi silami in Hamasom se je tako povzpelo že krepko čez 500, ranjenih pa naj bi bilo že skoraj 3.000 ljudi.

Diplomatska prizadevanja v Kairu
V Jeruzalem so že v nedeljo prispeli zunanji ministri trojke Evropske unije (zunanji ministri Francije Bernard Kouchner, Češke Karl Schwarzenberg in Švedske Karl Bild) ter visoki odposlanec EU-ja za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana in evropska komisarka za zunanje zadeve in evropsko politiko Benita Ferrero Waldner. Delegacija Evropske unije naj bi obiskala Egipt, Izrael, palestinska ozemlja in Jordanijo, francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa se je popoldne v Ramali sestal s predstavniki šibke palestinske vlade. V Ankari sta k takojšnji prekinitvi ognja pozvala turški in sirski zunanji minister.

Češki zunanji minister Schwarzenberg se je v nedeljo že srečal z egiptovskim zunanjim ministrom Ahmedom Abulom Gheitom in sprti strani pozval k ustavitvi ognja. Gheit je med srečanjem poudaril, da je nujno potrebno hitro ukrepanje Združenih narodov, in Varnostni svet pozval, naj sprejme obvezujočo resolucijo.

Na Bližnji vzhod je svojega odposlanca poslala tudi Rusija. Aleksander Saltanov se je v nedeljo srečal z izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni, a mu je ni uspelo prepričati, naj sprejme rusko stran kot posrednika v pogajanjih s Hamasom.

Peres: Hamas čuti posledice svojih napak
Izraelski predsednik Šimon Peres je v intervjuju za ameriško televizijo ABC ostro kritiziral gibanje Hamas. Dejal je, da je izraelska vojaška ofenziva v Gazi posledica Hamasovega kršenja ustavitve ognja, Hamas pa zdaj čuti posledice svojih napak. Peres, ki je leta 1994 dobil Nobelovo nagrado za mir, je dejal, da nima nobenega smisla razglašati ustavitve ognja, če bo Hamas še naprej obstreljeval izraelsko ozemlje.

Peres je dejal, da izraelski namen ni okupirati Gazo ali uničiti Hamas, ampak končati nasilje. "Hamas potrebuje pravo in resno lekcijo in zdaj jo dobiva," je povedal Peres in dodal, da Hamas deluje po navodilih Irana. "Iran ima na Bližnjem vzhodu dva satelita, to pa sta Hezbolah v Libanonu in Hamas v Gazi," so bile besede izraelskega predsednika.

Izrael ni sprejel pobude Hamasa
Izraelski predsednik je povedal še, da se Izrael ne bo mešal v palestinsko politiko, a da ne bodo dovolili, da streljajo nanje. "Ko bodo končali nasilje, se bo normalno življenje vrnilo," je dejal Peres, ki je potrdil tudi, da je Hamas v nedeljo predlagal ustavitev ognja in odprtje mejnih prehodov, a Izrael tega ne more sprejeti. "Odprtje prehodov bi pomenilo, da bi dobili še več raket, izstrelkov in orožja iz Irana," je dejal Peres.

Izraelska vojska je nekaj ur pred začetkom kopenske ofenzive na Gazo svojim vojakom zasegla mobilne telefone, saj je želela, da ofenziva ostane skrivnost. Tudi mediji so lahko o začetku operacije poročali šele dve uri po njenem začetku.

Na pogovore tudi predstavniki Hamasa
V Kairo, ki je te dni središče diplomatskih prizadevanj za končanje vojne, bo danes odpotovala tudi delegacija palestinskega gibanja Hamas. Hamas se je tako po desetih dneh le odzval povabilu Kaira in pokazal pripravljenost na mirovne pogovore.

B. T./K. T.

Hamas spreminja mošeje v štabe, nastavlja bombe v vrtce in domove ter strelja brez konca in razloga, brez razlage in brez upanja.

Šimon Peres
Diplomatska prizadevanja za mir
Posredovanje za mir v Gazi
Nasilje v Gazi se nadaljuje