Rusija s Kitajsko v Varnostnem svetu ZN-a vztrajno onemogoča morebitne oprijemljivejše posege v sirski konflikt. Foto: EPA
Rusija s Kitajsko v Varnostnem svetu ZN-a vztrajno onemogoča morebitne oprijemljivejše posege v sirski konflikt. Foto: EPA
Sirija
Sirski uporniki v Alepu se oborožujejo in pripravljajo na spopad s sirsko vojsko. Foto: EPA
Sirija daleč od miru

"O tem smo se javno izrekli več kot enkrat," je kakršne koli domneve o tem, da naj bi Ruska federacija o nudenju zatočišča sirskemu predsedniku vsaj razmišljala, kategorično ovrgel vodja moskovske diplomacije.
Boj za Alep
Aktivisti Sirskega observatorija za človekove pravice so sporočili, da je sirska vojska krenila v ofenzivo nad uporniki režima v Alepu, drugem največjem sirskem mestu.
Alep je največje trgovinsko mesto na severu Sirije in je za obe strani v spopadu ključnega pomena. V njem je predvsem veliko poslovnežev, ki so zavezniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada in bi lahko financirali državno vojsko. Uporniki pa bi s končnim zavzetjem tega mesta lahko vzpostavili svoje zaščitno območje.

Sicer pa so se vojaške okrepitve sirske vojske, ki se že dva dni zbirajo na severnem delu mesta, podale proti četrti Salahedin - to so 20. julija letos zavzeli uporniki in jo izbrali za svojo utrdbo.

Prebivalci Alepa se že množično izseljujejo
Sirska vojska se je po poročanju aktivistov omenjeni četrti že približala s streljanjem iz težkih mitraljezov. Spremljali naj bi jo tanki in s strelnim orožjem oboroženi helikopterji, kar med zahodnimi državami vzbuja velike skrbi.
Bojijo se namreč povračilnih ukrepov nad prebivalci Alepa in novega pokola. Po poročanju BBC-ja naj bi se prebivalci že začeli množično izseljevati iz tega 355 kilometrov od prestolnice Damask oddaljenega mesta.
Uporniki so pripravili vojaško taktiko - skrivanje po ozkih ulicah
Kot poroča britanski BBC, se uporniki pospešeno pripravljajo na vojaško ofenzivo, in sicer predvsem tako, da so se oskrbeli z velikimi količinami streliva in medicinske oskrbe. Svojo obrambo pa naj bi načrtovali predvsem s skrivanjem po ozkih in zato težko dostopnih ulicah. Uporniki so sicer zatrdili, da so uničili več tankov sirske vojske, a njihovih trditev ni bilo mogoče preveriti, še piše BBC.

Natančnega števila žrtev ni
Zaradi vse večjega nasilja v Alepu je v petek nekatere svoje dejavnosti prekinil sirski Rdeči polmesec. Iz Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) pa so medtem sporočili, da se bodo nekateri tuji predstavniki Rdečega križa zaradi varnostnih razlogov umaknili iz Damaska v sosednji Libanon.

Podatki o smrtnih žrtvah pa se še vedno razlikujejo. Iz Sirskega observatorija za človekove pravice so sporočili, da je bilo od marca lani v Siriji ubitih najmanj 19.106 ljudi, Združeni narodi trdijo, da je bilo žrtev najmanj 10.000, sirska oblast pa poroča o 6.947 žrtvah, med katerimi naj bi bilo 3.211 civilistov in 2.566 bojevnikov.

Sirija daleč od miru