Straussa - Kahna so pričakali protestniki s transparenti. Foto: EPA
Straussa - Kahna so pričakali protestniki s transparenti. Foto: EPA

Nekdanji prvi mož Mednarodnega denarnega sklada (IMF) je v petek skupini izbranih študentov na slavni britanski univerzi predaval o globalizaciji in evrskem območju.

Po koncu predavanja ga je pričakala skupina okoli 150 protestnikov, ki so vzklikali gesla proti nasilju in posilstvu. Skušali so tudi podreti okoli 20 metrov varnostne ograje, ki so jo stražili policisti in varnostniki.

"Menim, da ga je neprimerno vabiti na predavanje študentom," je dejala 23-letna študentka Morgan Wild, ki je prepričana, da je njegovo gostovanje del neokusne propagandne kampanje, s katero mu hočejo povrniti ugled, vendar to po njenih besedah ne bi smelo preslepiti ljudi.

Štirje prijeti
Policija je sporočila, da so zaradi napada na policijo prijeli 19-letnika, medtem ko je bila neka 22-letnica aretirana, ker je kršila javni red in mir. Predtem sta bila prijeta še dva protestnika, ki sta poslopje univerze polepila s plakati.

Predavanje so spremljali strogi varnostni ukrepi. Strauss-Kahn je bil med svojim govorom obkrožen s štirimi telesnimi stražarji, za to priložnost pa so skupno najeli 25 telesnih stražarjev.

Strauss-Kahn se je držal stran od oči javnosti, potem ko je avgusta tožilstvo v New Yorku ovrglo obtožbe glede poskusa posilstva hotelske sobarice, saj so podvomili o resničnosti njenega pričanja.

A v zadnjih mesecih se je nekdanji vodja IMF-a znova začel pojavljati s svojimi predavanji. Povabilo na univerzo je razjezilo tamkajšnje združenje študentk, ki so celo povabile odvetnika hotelske sobarice, da je spregovoril študentom.