Dominique Strauss-Kahn je deloval veliko bolj resno in nesproščeno, kot so ga Francozi navajeni, izrazil pa je zadovoljstvo, da lahko javnosti predstavi svojo resnico. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn je deloval veliko bolj resno in nesproščeno, kot so ga Francozi navajeni, izrazil pa je zadovoljstvo, da lahko javnosti predstavi svojo resnico. Foto: EPA

Kar se je zgodilo, ni bilo le neprimerno razmerje, ampak velika napaka zaradi moje žene, mojih otrok, mojih prijateljev in francoskega ljudstva.

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn in Claire Chazal
Straussa - Kahna je intervjuvala Claire Chazal, ki je prijateljica njegove žene Anne Sinclair. Foto: EPA

Nekdanji predsednik Mednarodnega denarnega sklada je na francoski televiziji TF1 prvič javno spregovoril o zadnjih štirih mesecih svojega življenja, potem ko so ga v New Yorku obtožili spolnega napada na sobarico Naffisatou Diallo v hotelu Sofitel. Kot poroča Le Monde, je izrazil zadovoljstvo, da lahko javno pojasni svojo zgodbo, in zanikal, da bi šlo za napad na sobarico.

Pojasnil je, da pri tem, kar se je zgodilo, ni bilo nobenega nasilja, nobenega napada in nobenega kriminalnega dejanja, ob tem pa je zatrdil, da tudi obtožnica in poročilo iz bolnišnice, kamor se je zatekla sobarica, nista vsebovala dokazov o nasilju.

"Za obtožbe ni bilo dokazov"
Francoski politik je dejal, da tudi zaradi odgovornega položaja, ki ga je zasedal, po njegovem mnenju ni šlo le za trenutek slabosti, prepričan pa je, da tožilstvo obtožb ni opustilo zaradi dvoma o kredibilnosti izjav sobarice, ampak zato, ker za obtožbe ni bilo dokazov. Ves čas je v rokah držal kopijo poročilo državnega tožilca in večkrat poudaril, da dejanje ni bilo nasilno. Dopustil je možnost, da se je ujel v past, ni pa se hotel izreči o tem, ali je šlo za zaroto.

"Naffisatou Diallo je lagala o vsem. Lagala je o dejstvih, predstavila je več različnih različic dogodka, od tega ne verjamem niti besede, saj je lagala v vsakem intervjuju," je povedal Strauss-Kahn in dodal, da je sodišče ovrglo vse obtožbe. "Ni bilo procesa, ker ni bilo primera. In vztrajanje pri civilni tožbi kaže le na to, da Diallovo vodijo finančni interesi. Civilni proces se bo zgodil, saj nimam nobenega namena pogajati se," je še povedal Strauss-Kahn, ki ga v New Yorku zaradi domnevnega napada čaka civilna tožba.

"Napako obžalujem vsak dan in še jo bom"
Nekdanji prvi mož IMF-a se je Francozom opravičil in dogodek v New Yorku označil za svojo moralno napako. "To je bila moralna napaka, ki jo obžalujem vsak dan in jo še bom," je povedal Strauss-Kahn in dodal, da je jezen sam nase zaradi slabe presoje pri sicer sporazumnem odnosu, ker je razočaral tako svojo domovino kot svojo družino. Priznal je, da je zaradi incidenta izgubil vse.

Novinarki Claire Chazal, ki je prijateljica njegove žene Anne Sinclair, je Strauss-Kahn, ki je bil videti popolnoma drugačen in bolj umirjen, kot ga je bila javnost navajena, dejal, da se je spremenil. "Drago sem plačal za svojo lahkomiselnost in še vedno plačujem. Videl sem, kakšno bolečino sem povzročil ljudem okoli sebe, kar je močno vplivalo name," je po poročanju Le Monda povedal nekdanji vplivni politik.

"Želel sem biti kandidat za volitve"
Strauss-Kahn je ob vsem tem napovedal, da se bo umaknil iz javnega življenja in da ne bo sodeloval na prihajajočih francoskih predsedniških volitvah. "Nisem kandidat za nobeno dolžnost," je povedal in priznal, da si je pred incidentom želel kandidirati za francoskega predsednika. "Želel sem si biti kandidat za volitve, saj sem mislil, da bi lahko bil koristen. A to je vse za mano, zdaj ni primerno, da bi se vpletal v dogajanje v socialistični stranki," je dodal.

"Najprej bom počival in preživljal čas s svojimi najdražjimi, vzel si bom čas za premislek. Potem pa bomo videli. Vse življenje sem se trudil biti koristen za skupno dobro, morda bom to nadaljeval," je povedal Strauss-Kahn in izrazil prepričanje, da zaradi teh dogodkov nikoli ne bo več lahkomiseln.

Nekdanji prvi mož IMF-a je ob vsem tem zavrnil obtožbe o spolnem napadu na francosko novinarko Tristane Banon pred sedmimi leti, zaradi česar se bo moral zagovarjati še na francoskem sodišču.

Okrcal Sarkozyja in evropske voditelje
Kot je za Radio Slovenija poročala Meta Dragolič, je Strauss-Kahn odgovoril tudi na nekaj vprašanj o trenutnih gospodarskih razmerah v svetu ter ob tem francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja in druge evropske politike obtožil, da sprejemajo premalo odločne ukrepe in da jih sprejemajo veliko prepočasi.

Kar se je zgodilo, ni bilo le neprimerno razmerje, ampak velika napaka zaradi moje žene, mojih otrok, mojih prijateljev in francoskega ljudstva.

Dominique Strauss-Kahn