Po strelskem pohodu je münchenski napadalec pobegnil iz nakupovalnega središča Olympia in se prek olimpijskega parka prebil do roba olimpijske vasi, kjer se je ustrelil. Foto: Reuters
Po strelskem pohodu je münchenski napadalec pobegnil iz nakupovalnega središča Olympia in se prek olimpijskega parka prebil do roba olimpijske vasi, kjer se je ustrelil. Foto: Reuters
Streljanje München
München je pretresel strelski pohod, katerega okoliščine so bile sedem ur in pol precej nejasne. Na fotografiji so policisti, ki so prodrli na streho garaže pri nakupovalnem središču, kjer je bil tudi posnet spodnji video nenavadnega pogovora s stanovalci okoliških blokov. Foto: Reuters
Streljanje v Münchnu
Do smrtonosnega streljanja v Münchnu je prišlo na severozahodu mesta v nakupovalnem centru Olympia v bližini Olimpijskega parka. Tako središče kot park sta bila odprta v času olimpijskih iger 1972. Foto: EPA
Streljanje v Münchnu
1,5-milijonsko mesto je bilo od petkovega poldneva v izrednem stanju. Javni promet se je ustavil, ljudje so se zaprli za zidove, na ulicah pa je bilo na tisoče policistov, ki so dolgo iskali domnevno več napadalcev. Foto: Reuters
Strelski napad v Münchnu

Sredi noči, ob 1.27, v soboto je münchenska policija prek družbenega omrežja Twitter sporočila, da je v mestu konec izrednega stanja. Med preiskavo so namreč v kilometer oddaljeni olimpijski vasi našli človeka, ki se je ubil sam. Napadalec je bil predstavljen kot 18-letnik, ki je imel nemško in iransko državljanstvo.

"Obstaja velika verjetnost, da je storilec po zdaj znanih ugotovitvah preiskave deloval sam," so zapisali policisti, potem ko so moško truplo podrobno pregledali z robotom zaradi strahu pred bombo. Izrednega stanja v bavarski prestolnici je konec. Takoj po nočni objavi je stekel predtem zaustavljeni javni promet v Münchnu.

Dolgo policija lovila tri domnevne napadalce
Predtem je policija več kot šest ur po po vsem mestu lovila do tri storilce, kolikor so jih opisale priče streljanja v enem najbolj priljubljenih nakupovalnih središč v Münchnu, kjer se je v petek ob 17.52 odprl pekel.

Prva poročila so bila o streljanju v nakupovalnem središču Olympia v bližini olimpijskega parka v predelu Moosach na severozahodu Münchna.

Šokirane priče in nasprotujoče si informacije
Policija je sporočila, da verjame, da gre za strelski pohod. Strelcev naj bi bilo več, vendar to ni potrjeno, prav tako ni jasno, kdo stoji za napadom in kakšni so motivi. Nihče še ni bil prijet. Policija je sporočila, da ne ve, kje so strelci. Očividci poročajo o treh oboroženih ljudeh, je objavila policija na družbenem omrežju Facebook.


"Za zdaj nič informacij,"
je bil odgovor predstavnika münchenske policije na vprašanje, ali gre za islamistični ali skrajno desničarski teroristični napad, poroča Bild. Policija je prek Twitterja javnost in medije pozvala, naj se vzdržijo špekulacij in razprav o vrsti in vzrokih streljanja.

Zavajajoča poročila o streljanjih v središču mesta
Poročalo se je tudi o streljanju iz središča mesta, a to ni bilo potrjeno. Poročila o streljanju na trgu Karlsplatz so se po sporočilu policije izkazala za lažna. Cono za pešce v središču mesta so sicer zaprli, zaprta je tudi glavna železniška postaja, iz katere so evakuirali ljudi. Ustavljen je ves železniški promet na območju Münchna, so sporočile nemške železnice. V Münchnu so po streljanju razglasili "posebne razmere zaradi strelskih napadov".

Policija je pozvala tudi vse voznike, naj se zaradi obsežne policijske operacije izogibajo vseh avtocest v smeri proti Münchnu ali jih zapustijo in tako omogočijo policijskim vozilom čim hitrejšo pot v mesto.

Iz McDonaldsa prek ceste v nakupovalno središče
Francoska tiskovna agencija AFP se sklicuje na tiskovno predstavnico policije in poroča, da je streljanje izbruhnilo okoli 18. ure v McDonald'su blizu nakupovalnega središča in se nadaljevalo na bližnji ulici, nato so šli napadalci še v nakupovalno središče.

Eden izmed očividcev je dejal, da je moški vstopil v nakupovalno središče in začel streljati na slepo, pri čemer je ranil veliko ljudi. Nemški tabloid Bild poroča, da je napadalec tekel skozi nakupovalno središče Olympia in pri tem z avtomatskim orožjem streljal okoli sebe, nato pa pobegnil proti bližnji postaji podzemne železnice.

Ljudje naj bi bili ubiti v kavarni v nakupovalnem središču in na večji podzemni železniški postaji, saj se pri Olympia Einkaufszentrumu križata progi U1 in U3. Javni promet je bil nato ustavljen v vsem mestu za okoli šest ur.

Drugi krvavi napad v tednu dni
Nemčijo je že v ponedeljek pretresel napad, v katerem je mladoletni Afganistanec, sicer begunec, na vlaku na Bavarskem zabodel pet ljudi. Oblasti so po dogodku opozorile na nevarnost novih napadov.

Videoposnetka vpitja na strehi garaže in streljanja pred nakupovalnim središčem Olympia

Strelski napad v Münchnu