Incident se je zgodil ob zahodni obali Korejskega polotoka. Foto: EPA
Incident se je zgodil ob zahodni obali Korejskega polotoka. Foto: EPA

Severnokorejska vojska je s kopnega proti morju ob še vedno nedoločeni meji med državama izstrelila nekaj topovskih granat in južnokorejsko topništvo je takoj odgovorilo s streli. V medsebojnem obstreljevanju ni bil nihče ranjen in ni bilo nobene gmotne škode. Pjongjang je sporočil, da so bili streli del vojaških vaj, ki jih nameravajo še nadaljevati.

To je že drugi podoben incident med državama v zadnjih treh mesecih, zgodil pa se je po ponedeljkovih obtožbah Severne Koreje, da južna soseda pripravlja preventivni napad na sever, če bi se pokazali jasni znaki priprave na jedrski napad. Iz Pjongjanga sicer v zadnjem času prihajajo tudi signali o pripravljenosti vrnitve k šeststranskim pogajanjem o severnokorejskem jedrskem programu.

Še vedno brez mirovnega dogovora
Po mnenju poznavalcev je zadnja severnokorejska provokacija namenjena pritiskom na južno sosedo in ZDA, da bi sklenili mirovni dogovor, s katerim bi si lahko obubožana komunistična država odprla pot za nujno potrebno mednarodno pomoč. Čeprav se je triletna vojna med Severom in Jugom končala že leta 1953, sta sprti državi, tehnično gledano, še vedno v vojni, saj mirovni dogovor ni bil nikoli podpisan.