Sudanski vojaki med proslavljanjem po ponovni zasedbi Hegliga. Foto: EPA
Sudanski vojaki med proslavljanjem po ponovni zasedbi Hegliga. Foto: EPA

Trojico so prijeli v spornem mestu Heglig, ki je bilo v zadnjih tednih prizorišče spopadov med sudanskimi in južnosudanskimi silami, nato pa so jih prepeljali v Kartum.

Tiskovni predstavnik sudanske vojske je povedal, da je prijeto trojico spremljal južnosudanski vojak v vozilu, ki je prevažalo vojaško opremo.

"Zdaj ni več dvoma, da so Južnemu Sudanu v napadu na Heglig pomagali tujci. Ti tujci so opravljali vojaško delo, kot na primer vohunjenje ...i meli so vojaško opremo ... imajo vojaško preteklost," je dejal Al Savarmi Kaled.

Južni Sudan je pred skoraj tremi tedni napadel in zavzel z nafto bogato mesto Heglig, ki je pomemben vir dohodka za Sudan. Po pritisku mednarodne skupnosti se je z območja umaknil, vendar pa napetosti med državama niso popustile in spopadi se nadaljujejo.

Oblasti v Džubi zanikajo obtožbe Kartuma in zatrjujejo, da je trojica delala skupaj z Združenimi narodi in humanitarnimi skupinami pri odstranjevanju min. Na odročnem obmejnem predelu naj bi se izgubili s tovornjakom ZN-a.