Drama v nakupovalnem središču je trajala štiri dni. Foto: EPA
Drama v nakupovalnem središču je trajala štiri dni. Foto: EPA
Nairobi
Del nakupovalnega središča se je med napadom zrušil. Foto: EPA

Več kot dva tedna po napadu, v katerem je bilo ubitih najmanj 67 ljudi, še vedno ni znano, koliko napadalcev je bilo vpletenih in katere narodnosti so bili.

Med štiridnevnim obleganjem nakupovalnega središča Westgate so kenijske oblasti govorile, da je napad izvedlo od 10 do 15 skrajnežev, a do zdaj jim je uspelo imenovati le štiri.

Napad je izvedla skrajna somalijska islamska skupina Al Šabab kot maščevanje za kenijsko vojaško prisotnost v Somaliji, kjer v okviru afriških sil delujejo v operacijah proti islamskim skrajnežem.

Po pripovedovanju prič naj bi nekaj napadalcev iz poslopja pobegnilo že kmalu po začetku napada.

Norveška varnostna agencija (PST) je prejela informacije, da je napad načrtoval in v njem sodeloval norveški državljan, zato so se v Nairobi napotili preiskovalci iz Osla.

PST ne izključuje možnosti, da je v napadu sodelovalo še več norveških državljanov. Njegovi preiskovalci bodo preučili, ali obstaja grožnja tudi Norveški ali njenim interesom po svetu.

Američanom spodletelo
Po nekaterih ugibanjih naj bi na Norveškem nekaj časa preživel eden izmed vodij Al Šababa, ki je bil tarča napada posebnih enot ameriške vojske konec tedna.

Ameriškim tjulnjem ni uspelo prijeti ali ubiti Abdikadarja Mohameda Abdikadarja pod vzdevkom Ikrima in so se morali umakniti zaradi silovitega odpora skrajnežev.

Norveški mediji so poročali, da je Ikrima leta 2004 pripotoval na Norveško, kjer je zaprosil za azil, vendar je skandinavsko državo zapustil leta 2008, še preden je bila sprejeta odločitev glede njegove prošnje. V tem času je živel v Oslu, a naj bi se vmes odpravil tudi v Somalijo.