Pred švedskim premierjem je težko obdobje pogajanj in usklajevanj, saj si mora s pomočjo opozicije zagotoviti absolutno večino v parlamentu. Foto: EPA
Pred švedskim premierjem je težko obdobje pogajanj in usklajevanj, saj si mora s pomočjo opozicije zagotoviti absolutno večino v parlamentu. Foto: EPA

Nikakor ne bomo sodelovali z ali postali odvisni od Švedskih demokratov.

Frederik Reinfeldt
Jammie Akesson
Voditelj Švedskih demokratov Jammie Akesson je bil navdušen nad rezultatom, saj se je stranka prvič v zgodovini prebila v parlament. Foto: EPA
Reinfeldt izgubil absolutno večino

Po za zdaj še neuradnih podatkih švedske volilne komisije je vladna koalicija zbrala 49,3 odstotka glasov in bo tako imela 172 sedežev v 349-članskem parlamentu, opozicija je zbrala 43,7 odstotka glasov in bo imela v parlamentu 157 sedežev, prvič pa se je v parlament uvrstila tudi skrajna desničarska stranka Švedski demokrati, ki je prejela 5,7 odstotka glasov in bo imela 20 sedežev.

Podporo Reinfeldtu in njegovi vladi je po mnenju političnih analitikov okrepilo hitro okrevanje švedskega gospodarstva po svetovni finančni krizi, premier pa se lahko pohvali tudi, da mu je v zadnjih štirih letih uspelo znižati davke na prihodke, spraviti v red socialne izdatke in prodati državne deleže v podjetjih.

Reinfeldt izključil sodelovanje s skrajno desnico
Premier Reinfeldt je po zmagi povedal, da bo skušal koalicijo sestaviti z opozicijsko zeleno stranko, ki je združena z levosredinskimi socialnimi demokrati, a je sovoditeljica zelene stranke Maria Wetterstrand že povedala, da bo opozicijski blok ostal povezan. Reinfeldt ni izključil niti povezave s socialnimi demokrati.

"Seveda obstaja možnost širokega sodelovanja," je novi stari švedski premier povedal novinarjem. "Ni bilo redko, da smo sklepali dogovore s socialnimi demokrati in njihovimi zaveznicami, a ne morem o tem povedati ničesar več. Za to bo še prišel čas," je po poročanju BBC-ja še povedal Reinfeldt.

Ob tem je Reinfeldt jasno napovedal, da njegova koalicija Zavezništvo za Švedsko, ki jo sestavljajo premierjeva Zmerna stranka, Stranka centra, Ljudska stranka in Krščanskodemokratska stranka, nikakor ne bo sklenila koalicije s skrajno desnico. "Jasno sem povedal, kako se bomo lotili te nejasne situacije. Nikakor ne bomo sodelovali ali postali odvisni od Švedskih demokratov," je bil odločen premier.

Akesson: Pustili bomo pečat
Predsednik Švedskih demokratov Jammie Akesson je povedal, da bo njegova stranka izkoristila vsako priložnost, da se jo bo slišalo, saj med predvolilno kampanjo ni bila povabljena k uradnim debatam. "Na letošnjih volitvah nas skorajda niso obravnavali kot politično stranko," je povedal Akesson, in dodal: "Kljub temu danes stojimo tukaj z odličnim rezultatom. Razmere so nekoliko nejasne, a imamo štiri leta časa, da spregovorimo o vseh zadevah, ki so nam pomembne, in pustimo svoj pečat v švedski politiki".

BBC-jev dopisnik Damien McGuinness je povedal, da je uspeh skrajne desnice, ki se zavzema predvsem za Švedsko brez priseljencev, presenetil in šokiral številne Švede, ob tem pa je pojasnil, da so dobili glasove ravno zaradi nezadovoljstva nekaterih prebivalcev z vladno imigracijsko politiko. Priseljenci predstavljajo 14 odstotkov 9,5-milijonskega prebivalstva Švedske.

Socialni demokrati s premalo zaupanja volivcev
Levosredinski socialni demokrati, ki so Švedsko vodili kar 65 let v zadnjih 78 letih in ki jim pripisujejo zasluge za švedsko socialno državo, so v nedeljo zvečer priznali poraz, voditeljica stranke Mona Sahalin pa je dejala, da niso bili sposobni pridobiti zaupanja volivcev. "Zavezništvo je dobilo večino, od Fredericka Reinfeldta pa je odvisno, kako bo vodil Švedsko, ne da bi Švedski demokrati dobili politični vpliv," je še dodala.

Nikakor ne bomo sodelovali z ali postali odvisni od Švedskih demokratov.

Frederik Reinfeldt
Reinfeldt izgubil absolutno večino