Poročilo obtožuje Izrael, da je nesorazmerno uporabljal moč oboroženih sil v Gazi. Foto: EPA
Poročilo obtožuje Izrael, da je nesorazmerno uporabljal moč oboroženih sil v Gazi. Foto: EPA
Izrael, Gaza
Med 22 dni trajajočimi spopadi na območju Gaze, ki je izbruhnil 27. decembra lani, je življenje izgubilo približno 1400 Palestincev, večinoma civilistov, medtem ko so na izraelski strani življenje izgubili trije civilisti in deset vojakov. Foto: EPA
Samuel Žbogar
Zunanji minister Samuel Žbogar meni, da resolucija Goldstonovega poročila ne odraža v pravi meri. Foto: MMC RTV SLO
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v akciji izgubil svojega brata Jonatana.
Izraelski premier Netanjahu je zavrnil vsebino Goldstonovega poročila. Foto: EPA
Sprejeli Goldstonovo poročilo

V 47-članskem svetu je 25 držav glasovalo za resolucijo, med njimi Rusija. Šest držav je glasovalo proti, enajst pa se jih je vzdržalo, med njimi tudi Slovenija. Kljub sprejemu resolucije pa je bil do nje kritičen sam Richard Goldstone (nekdanji tožilec mednarodnih sodišč za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije in za vojne zločine v Ruandi), ki jo je označil za neuravnoteženo. "Ta resolucija me žalosti, ker vsebuje zgolj obtožbe proti Izraelu. Niti ene navedbe ni, ki bi obsojala tudi Hamas, kot smo to storili v poročilu. Upam, da bo svet še spremenil besedilo," je dejal Goldstone še pred samim glasovanjem.

Goldstonovo poročilo med drugim priporoča, naj navedbe o vojnih zločinih obeh strani obravnava Varnostni svet ZN-ja in priporoči pregon odgovornih na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu, če v šestih mesecih ne bo verodostojne preiskave. Toda resolucija, ki so jo oblikovali Palestinci, Egipt, Nigerija, Tunizija in Pakistan, v prvi vrsti obsoja le Izrael.

Do resolucije kritična tudi Slovenija
Do resolucije je bil kritičen tudi slovenski zunanji minister Samuel Žbogar. Opozoril je, da Slovenija podpira Goldstonovo poročilo, ki ga je treba obravnavati zelo resno. Toda resolucija po njegovih besedah Goldstonovega poročila ne odraža v pravi meri.

"Mi ne bi imeli problemov, da resolucija pozdravi to poročilo in pozove obe strani, da v roku šestih mesecev, ali kaj podobnega, izpeljeta notranje preiskave, tako kot tudi samo poročilo nakazuje, in da po pol leta visoka komisarka poroča Svetu ZN-ja za človekove pravice, kako potekajo te notranje preiskave. Šele nato bi se moral svet odločiti o nadaljnjih postopkih," je Žbogar pojasnil stališče do predlagane resolucije.

Türk: Vojni zločini po mednarodnem pravu ne zastarajo
O resoluciji je v Ljubljani, sicer še pred njenim sprejetjem, spregovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. Goldstonovo poročilo je označil kot "resno in tehtno" ter izjemno dobro pripravljeno. Obenem je opozoril, da osnutek resolucije Sveta govori o Goldstonovem poročilu, a tudi o marsičem drugem in ga daleč presega, zato bi bilo napačno govoriti o resoluciji o Goldstonovem poročilu. "Ta resolucija je veliko širša in vsebuje veliko bolj problematične vsebine," je dejal Türk.

Predsednik je obenem spomnil še na nekaj elementov: da je ocena o čezmerni uporabi sile v izraelski ofenzivi na območju Gaze že široko sprejeta, da vojni zločini po mednarodnem pravu ne zastarajo ter da ima Goldstonovo poročilo že "samo po sebi zaradi svoje vsebine, tehtnosti analize in resnosti priporočil težo, ki je ni mogoče ignorirati".

Palestinci jo pozdravljajo, Izraelci
obsojajo
Na drugi strani pa so sprejem resolucije že pozdravili Palestinci. Kot je dejal glavni palestinski pogajalec Sajeb Erekat, palestinske oblasti pozdravljajo odločitev Sveta ZN-ja za človekove pravice "in upajo, da bo temu sledil tudi Varnostni svet ZN in da bo zagotovil, da se izraelski zločini ne bodo ponovili".

Izrael je medtem sprejem resolucije o poročilu ostro obsodil. Kot so sporočili z izraelskega zunanjega ministrstva, to škoduje tako "prizadevanjem za zaščito človekovih pravic v skladu z mednarodnim pravom kot prizadevanjem za mir na Bližnjem vzhodu". Dodali so še, da sprejeta resolucija pomeni "spodbudo za teroristične organizacije po vsem svetu in spodkopava globalni mir". Izrael je sicer 575 strani dolgo Goldstonovo poročilo zavrnil že pred zasedanjem Sveta.

Sprejeli Goldstonovo poročilo