Primer Englaro je močno odmeval ne le v Italiji, temveč v vsej Evropi. Foto: EPA
Primer Englaro je močno odmeval ne le v Italiji, temveč v vsej Evropi. Foto: EPA
V ZDA so številne skupine, ki ostro nasprotujejo kakršni koli obliki evtanazije. Foto: EPA

80-letni Peter in njegova deset let mlajša žena Penelope Duff sta se dolga leta bojevala z agresivnima oblikama raka, on ga je imel na jetrih, ona pa je bolehala za redko obliko raka na črevesju, zato sta se odločila za mirno smrt na evtanazijski kliniki v Zürichu. Ta naj bi doslej pomagala umreti že več sto bolnikom, med njimi tudi več kot 100 Britancem.

"To je zelo žalosten in nenavaden primer žalostnega para," je dejal tiskovni predstavnik skupine Care Not Killing, ki se bojuje proti evtanaziji. Švica je sicer ena izmed redkih držav (Belgija, Nizozemska in še nekatere druge), ki evtanazije zakonsko ne preganja, zato je tudi cilj številnih na smrt bolnih, ki želijo končati svoje življenje.

Primer je sledil le nekaj tednov po tem, ko je evropska javnost spremljala primer Italijanke Eluane Englaro, ki so ji po dolgih letih kome prekinili hranjenje. Njen primer je v Italiji dvignil veliko prahu, v primer pa sta se vpletla tudi italijanski premier Silvio Berlusconi in predsednik Giorgio Napolitano, na koncu pa je obveljala očetova želja, da jo odklopijo z aparatov in ji pustijo umreti.

Evtanazija: da ali ne?
Evtanazija je v zadnjih letih postala eno izmed najbolj občutljivih vprašanj. Ali imamo pravico umreti, ko želimo? Sama beseda evtanazija pomeni dobra smrt, proces evtanazije, ko ga razumemo najbolj splošno, pa pomeni prakso končanja življenje brez bolečin. Obstaja več vrst evtanazije, najbolj pa prah dvigujeta prostovoljna evtanazija in samomor ob zdravniški asistenci. V večini držav je evtanazija prepodveana, v določenih primerih pa je dovoljena v Belgiji, Luksemburgu, na Nizozemskem, v Švici, v ameriških zveznih državah Oregon in v Washingtonu, Andaluziji in na Tajskem.

Evtanazija je lahko izvedena aktivno, pasivno ali neaktivno: v prvem primeru pacient prejme zdravila za lajšanje bolečin (npr. morfij), katerih čezmerna raba lahko povzroči smrt, v drugem primeru smrt nastopi zato, ker pacient ne dobi potrebnih zdravil (npr. antibiotikov), v tretjem primeru pa gre za odklop z aparatur in kot posledica tega nastopi smrt. Druga oblika evtanazije je sicer najbolj razširjena oblika in sprejeta v javnosti, medtem ko je tretja najspornejša. Obstajajo sicer tudi naprave za evtanazijo, ki omogočijo posamezniku, da sam konča svoje življenje.

K. T.