Če bi Švicarji na referendumu izglasovali davčno reformo, bi se, tako je opozarjala vlada, cena bencina podvojila. Foto: EPA
Če bi Švicarji na referendumu izglasovali davčno reformo, bi se, tako je opozarjala vlada, cena bencina podvojila. Foto: EPA

Pobudo o radikalni spremembi davčnega sistema so predlagali zeleni liberalci. Tako vlada kot gospodarstveniki so pred referendumom ostro zavrnili pobudo in posvarili pred izpadom davčnih prihodkov in občutno podražitvijo energentov. Če bi volivci na referendumu prižgali zeleno luč, bi se cena bencina podvojila na približno tri franke za liter.

Krovno združenje švicarskega gospodarstva je v odzivu na izid sporočilo, da so volivci odločno glasovali proti poslabšanju konkurenčnosti Švice. Ideja o davčni reformi, s katero bi podražili energente, sicer ostaja. Švicarska vlada si na srednji rok prizadeva doseči zmanjšanje porabe energentov ter izpolnitev ciljev o izpustih ogljikovega dioksida za toplogredne pline z drugimi ukrepi, denimo davkom na energente.

Švicarji so na referendumu z veliko večino zavrnili tudi pobudo krščanskih demokratov o dodatni davčni razbremenitvi družin z otroki.

Lani 12 referendumov
To je bila prva referendumska nedelja letos v Švici, do konca leta pa naj bi okoli 5,2 milijona švicarskih volilnih upravičencev na referendumu izreklo svojo voljo še vsaj dvakrat. Lani so v Švici izvedli 12 referendumov.