Boris Tadić je po božični polnočnici v samostanu na Kosovu zaželel mir vsem,
Boris Tadić je po božični polnočnici v samostanu na Kosovu zaželel mir vsem, "tudi tistim, ki so bili sinoči zelo agresivni". Foto: EPA
Vladimir Putin, predsednik Rusije, med božično liturgijo v Spaso-Preobraženski katedrali v Sankt Peterburgu
Bo Vladimir Putin prisluhnil pozivu patriarha Kirila? Foto: EPA
Pravoslavci praznujejo božič
Tadić za božič na Kosovu

Božično liturgijo v stolni cerkvi v Beogradu je vodil srbski patriarh Irinej, udeležili pa so se je tudi številni politiki. Partiarh je v svoji poslanici Srbe na Kosovu pozval, naj kljub težavam in "tragičnim dogodkom" vztrajajo na svojih domovih in na zemlji svojih prednikov.

Bolj spravljivo je ob pravoslavnem božiču, ki ga preživlja na Kosovu, govoril srbski predsednik Boris Tadić. Ta je Srbom, Albancem in vsem drugim zaželel mir in razumevanje. "Srbi, Albanci in predstavniki mednarodne skupnosti moramo razumeti, kaj je naše poslanstvo in naša vloga; da razumemo eni druge, da eni druge podpiramo, da zagotovimo varno življenje otrokom, ki bodo prišli za nami, neodvisno od vere in od nacionalne pripadnosti," je poudaril Tadić, ki je božično polnočnico praznoval v pravoslavnem samostanu Visoki Dečani na Kosovu.

Kril pozval k prilagajanju politike
V Moskvi je ruski patriarh Kiril pozval oblasti, naj se drugače odzovejo na množične proteste, ki so izbruhnili po spornih decembrskih parlamentarnih volitvah. "Primerno izpeljani protesti naj vodijo k prilagajanju politike," je dejal Kiril v pogovoru za državno televizijo. "Če oblasti ostanejo neobčutljive na izražene proteste, je to zelo slab znak, znak nesposobnosti oblasti na samoprilagajanje," je poudaril poglavar najštevilčnejše Pravoslavne cerkve na svetu.

Praznuje večina pravoslavnega sveta
Božič poleg že omenjenih držav praznujejo tudi v Črni Gori, Makedoniji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, Romunska, Bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so božič že praznovale hkrati s katoličani in protestanti.

Kopti v Egiptu so prisiljeni letošnji božič, prvi po padcu režima Hosnija Mubaraka, praznovati ob strogih varnostnih ukrepih. Kristjani, ki v Egiptu predstavljajo okoli 10 odstotkov prebivalstva, so bili namreč v preteklih mesecih že večkrat žrtve krvavih napadov islamskih ekstremistov.

Pravoslavci praznujejo božič
Tadić za božič na Kosovu