Protestniki so dosegli razpis predčasnih volitev. Foto: EPA
Protestniki so dosegli razpis predčasnih volitev. Foto: EPA

Opozicija sicer že več tednov zahteva odstop vlade, kar pa premierka zavrača.

Vodja Demokratske stranke, nekdanji premier Abisit Vejdžadživa je na novinarski konferenci v Bangkoku sporočil odločitev stranke, da ta ne bo predlagala kandidatov za predčasne volitve.
"V preteklih osmih, devetih letih so ljudje izgubili zaupanje in spoštovanje do političnih strank in volitev," je še dejal Abisit. Po njegovih besedah volitve ne bodo rešile težav v državi, vodile do reform ali povrnile zaupanja ljudi v politične stranke.

Vodja demokratov je še dejal, da odločitev ne bo vplivala na "legitimnost" volitev in da njegova stranka ne bo onemogočila glasovanja.
Predčasne volitve februarja
Premierka Jingluk, katere odstop zahteva opozicija, je pred dvema tednoma napovedala razpustitev parlamenta in predčasne volitve, ki naj bi potekale 2. februarja. S tem je želela umiriti politične napetosti, ki so vodile do množičnih protivladnih protestov predvsem v Bangkoku, pa tudi drugod po državi. Opozicija premierki očita zapravljanje davkoplačevalskega denarja in izpolnjevanje osebnih interesov.

Voditelji protivladnih protestov so sicer že pred dvema tednoma sporočili, da niso zadovoljni samo z razpisom novih volitev, ampak zahtevajo tudi, da se konča vplivna moč odstavljenega Taksina, brata premierke, ki živi v izgnanstvu v tujini, a po njihovem prepričanju vlada iz ozadja.