Protestniki na ulicah Bangkoka korakajo proti vladni palači. Foto: Reuters
Protestniki na ulicah Bangkoka korakajo proti vladni palači. Foto: Reuters
Jingluk Šinavatra
Premierka je dejala, da si ne želi izgube novih življenj, zato je razpustila parlament. Foto: Reuters

Odločitev za predčasne volitve je premierka, ki je že skoraj mesec dni glavna tarča protivladnih protestov na Tajskem, sprejela, potem ko so v nedeljo odstopili vsi opozicijski poslanci in ko so protestniki za ponedeljek napovedali pohod na vladno palačo. Odločitev je Tajcem sporočila v televizijskem nagovoru.

"Vlada si ne želi izgube življenj," je povedala premierka v svojem nagovoru. "V tem trenutku, ko vladi nasprotujejo številni ljudje in skupine, je najboljša rešitev ta, da damo odločitev o vladi spet v roke tajskemu ljudstvu," je dejala Jingluk Šinavatra in dodala: "Tajci se bodo odločili".

V skladu s tajsko zakonodajo morajo biti volitve razpisane najpozneje dva meseca po tem, ko se razpusti parlament. Predstavnik tajske volilne komisije Sodri Satajatam je tako po premierkini odločitvi za agencijo Reuters povedal, da bodo volitve najverjetneje potekale 2. feburarja, kar je še vedno v 60-dnevnem roku, ki ga določa zakon.

"Naš cilj je onemogočiti Taksinov režim"
Na premierkino odločitev se je že odzval vodja opozicije Abistit Vejdžadživa, ki je odločitev komentiral kot prvi korak k odpravi politične krize v državi, vodja protestov Sutep Taugšuban pa je dejal, da bodo proteste kljub temu nadaljevali. "Boj bomo nadaljevali. Naš cilj je popolnoma onemogočiti Taksinov režim," je povedal Sutep, ki je bil včasih opozicijski politik. "Čeprav je parlament razpuščen in bodo razpisali nove volitve, je Taksinov režim še vedno na položaju," je še dodal.

Kot pišejo tuji mediji, je vprašanje, ali bo premierkin ukrep zadovoljil protestnike, ki so prepričani, da bi morali spremeniti celoten demokratični sistem v državi, in ki zahtevajo ustanovitev ljudskega sveta, ki naj bi vodil državo. Zahtevajo, da Jingluk in njena družina zapustijo državo, prepričani pa so tudi, da vlado premierke Jingluk, ki se je na oblast zavihtela leta 2011, dejansko vodi njen brat, odstavljeni nekdanji premier Taksin Šinavatra. Ta je še pred obsodbo zaradi korupcije pobegnil iz države in se zatekel v prostovoljno izgnanstvo.

Premierka bo kandidirala na predčasnih volitvah
Tajska vodilna stranka Pheu Thai pa je po premierkini odločitvi sporočila, da bo premierka Jingluk znova kandidirala na volitvah. "Zagotovo bo kandidirala, saj je ves čas delala s stranko. Parlament je razpustila, ker je samozavestna. Želimo si, da bi demokratska stranka sodelovala na volitvah in se ne igrala uličnih igric," je povedal minister za notranje zadeve Jarupong Ruangsuvan iz vladajoče stranke. Kot poroča BBC, ima stranka Pheu Thai veliko podpornikov v revnejših in ruralnih delih Tajske, tako da si tudi na predčasnih volitvah lahko obetajo zadovoljiv uspeh.

Na ulicah Bangkoka že na tisoče ljudi
Danes se je tako na ulicah Bangkoka že zbralo na tisoče ljudi, ki so se iz različnih smeri odpravili proti vladni palači. Iz previdnosti je več kot 60 šol v prestolnici ostalo zaprtih, minister za notranje zaeve Jarupong pa je sporočil, da policisti niso oboroženi in da se bodo vzdržali uporabe solzivca, če ga bodo morali uporabiti, pa ga bodo zelo omejeno. O nasilju zaenkrat še ne poročajo.