Svet
Rešeni dečki
Dečki se nahajajo v bolnišnici. Foto: EPA
Dečki v bolnišnici
Rešene otroke so že podrobno pregledali. Foto: Reuters
Rešitve dečkov se je veselil ves svet. Foto: EPA
Ker so dečki člani nogometne ekipe Wild Boars, ki v prevodu pomeni divji prašiči, je nekdo narisal pričujočo ilustracijo, na kateri v jami plava 12 divjih prašičkov in zadaj eden večji, ki ponazarjajo 12 dečkov in njihovega trenerja, obkroženi pa so z drugimi živalmi, ki ponazarjajo reševalce. Foto: Reuters
V reševalni akciji je sodelovala mednarodna skupina reševalcev. Foto: Reuters
Iz jame nosijo opremo, s katero so črpali vodo in omogočili lažje reševanje. Foto: Reuters
VIDEO
12 dečkov in trener dobro...

Dodaj v

Tajski dečki so med reševanjem iz jame "spali"

Štirje člani ekipe nimajo državljanstva
11. julij 2018 ob 09:52,
zadnji poseg: 11. julij 2018 ob 16:18
Bangkok - MMC RTV SLO, Reuters

Zdravstveno stanje vseh 12 tajskih dečkov in njihovega trenerja, ki so bili ujeti v jami, je stabilno. V 17 dneh so izgubili dva kilograma, v jami pa so preživeli s pitjem vode s skal in priboljški, ki jih je imel s seboj deček, ki je ob nesreči praznoval rojstni dan.

Kot je za medije pojasnil predstavnik bolnišnice Čjangraj Pračanugroh, v kateri so dečki na zdravljenju, Tongčaj Lervilairatanapong, je to najverjetneje posledica tega, da so bili v jami ves čas skupaj in so si kot moštvo medsebojno pomagali. "Vsi so zelo dobrega duševnega zdravja, brez vročine in resnih okužb. Samo trije izmed njih imajo blago obliko pljučnice," je dejal in dodal, da so dečki dobro skrbeli sami zase v jami in da so v povprečju izgubili dva kilograma.

Kot poroča Guardian, so reševalci dečke rešili zadnji trenutek, saj naj bi zadnji dan reševanja odpovedala glavna črpalka, s katero so iz jame črpali vodo.

Narongsak Osotanakorn, guverner pokrajine, ki je obenem vodil reševalno akcijo, je medtem pojasnil, da so se v nedeljo odločili za reševanje, ker so zabeležili resen upad ravni kisika v jami. "Povedali smo, da je bila raven kisika pri 15 odstotkih, nismo pa povedali, da je v resnici številka padla na 12 odstotkov," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

Skupina bi tako lahko padla v šok in komo, je dodal. Drugi razlog za sprožitev reševalne akcije pa je bila slaba vremenska napoved, saj so pričakovali še večje količine dežja.

Otrokom dali zdravilo proti anksioznosti
Kot je pojasnil nekdanji tajski marinec Čaijananta Piranarong, ki je kot zadnji potapljač zapustil jamo, so dečki na poti skozi jamske hodnike "spali" na nosilih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podrobnosti reševalne akcije v preteklih dnevih niso bile razkrite, veliko pa je bilo ugibanj, da so dečke omamili. Tajski premier Prajut Čan-o-ča pa je v torek dejal, da so otrokom pred začetkom reševanja dali zdravila proti anksioznosti, a zagotovil, da niso bili omamljeni, kot so poročali mediji.

"Nekateri od njih so spali, nekateri so premikali prste (...) vendar so vsi dihali," je dejal Čaijananta. Na poti iz jame je bilo nameščenih več zdravnikov, ki so preverjali zdravstveno stanje 12 dečkov. "Moja naloga je bila, da sem jih nesel mimo," je dejal. Pojasnil je, da so bili vsi dečki že v jami zaviti na nosilih.

Starši končno bližje otrokom
Starši prve skupine rešenih dečkov bodo svoje otroke lahko danes končno tudi pobližje videli – do zdaj so bili v bolnišnici na posebnem oddelku, starše pa so lahko videli skozi stekleno steno in se z njimi pogovarjali po telefonu. Starši bodo morali sicer iz preventivnih razlogov nositi zaščitna oblačila in stati dva metra stran od njih.

Vse dečke so po rešitvi temeljito zdravstveno pregledali, od krvnih preiskav do slikanja pljuč, srca, pregleda oči in njihovega duševnega stanja. Prav tako so jih oskrbeli z intravenozno terapijo in antibiotiki ter jih cepili proti tetanusu in steklini. Preventivno še vedno nosijo sončna očala, saj so bili tako dolgo v temi, da so njihove oči izredno občutljive za svetlobo. V bolnišnici bodo še en teden.

Kdo so dečki in njihov trener?
Britanski BBC je objavil nekaj znanih imen rešenih dečkov. Kapetana nogometne skupine Divje svinje Duganpeta Promtepa, starega 13 let, opisujejo kot motivatorja in zelo cenjenega člana ekipe. Zanj se zanima več profesionalnih tajskih nogometnih klubov. V Mjanmaru rojen Adul Sam-on, star 14 let, govori več jezikov in je bil tudi tisti, ki je komuniciral z britanskima potapljačema, ko sta ju ta našla. Pirapat Sompiangjai je 23. junija, ko se je nogometna ekipa odpravila v jamo, praznoval svoj 17. rojstni dan, zaradi česar je imel s seboj manjše priboljške, kar je dečkom tudi pomagalo, da so preživeli. V najslabšem zdravstvenem stanju je bil 25 let star trener Ekapol Čantavong, ki naj bi ves ta čas odklanjal hrano v korist dečkov, še vedno pa ni jasno, ali bo policija proti njemu sprožila sodni postopek.

Najmlajši med dečki je 11 let star Čanin Vibulrungruang, ki ga kličejo Titan, in se je začel z nogometom ukvarjati pri sedmih letih. Panumas Sangdi, 13 let, igra položaj branilca v nogometni ekipi Wild Boars, čeprav ni najstarejši med dečki, je največji. Somepong Jaivong si že pri 13 letih želi postati član reprezentance, svojim staršem pa je iz jame poslal sporočilo: "Oči, mami, rad vaju imam. Ne skrbita zame, sem na varnem." Mongkol Buneiam, 12 let, je po besedah njegovega očeta izredno živahen in spoštljiv fant, ki ima rad šolo skoraj tako, kot ima rad nogomet. Tudi 14 let star branilec Natavut Takamrong in 16 let star Porčaj Kamluang sta svojim staršem iz jame sporočila, naj jih ne skrbi zanju in da jih zelo pogrešata. Kako skromni so dečki, je vidno tudi iz sporočila vratarja Ekaraat Vongsukčana, ki je svoji mami iz jame obljubil, da ji bo, ko bo rešen, spet pomagal pri prodaji v trgovini. Prajaka Suthama so družinski člani opisali kot "pametnega in tihega dečka, ki ima rad šport". 15-letni Pipat Pho si je prvo stvar po rešitvi zaželel, da ga oče pelje v restavracijo, kjer strežejo hrano z žara.

Veliko članov ekipe nima državljanstva
Več članov ekipe sicer nima državljanstva, vključno s 25-letnim trenerjem Ekapolom Čantavongom, pripadnikom etnične skupine Tai Lueki, ki je že pri desetih letih šel v budistični tempelj, da bi postal menih. Iz svetišča je odšel, ker je moral skrbeti za svojo babico. Kasneje je postal nogometni trener.

Poleg njega so bili v jami še trije fantje brez državljanstva. Glede na podatke Združenih narodov na Tajskem živi 480.000 ljudi brez državljanstva. Med njimi je veliko nomadov iz plemen v gorah ali pa so pripadniki drugih etničnih skupin, ki že stoletja živijo okoli območja Mae Sai, v osrčju t. i. zlatega trikotnika med Tajsko, Mjanmarom in Laosom.

Ustanovitelj ekipe Divje svinje Noparat Kantavong je za AFP pojasnil, da je njihovo največje upanje, da bodo dobili državljanstvo. Brez njega težko potujejo na tekme zunaj province Čiang Rai, prav tako pa se ne bodo mogli udeležiti nogometnih tekem, na katere jih zdaj vabijo tuji klubi. Brez državljanstva ne morejo postati niti profesionalni igralci nogometa, saj nimajo pravega statusa, je dodal.

Težka reševalna akcija
Dečki, stari med 11 in 16 let, in njihov trener so bili v jami ujeti od 23. junija, potem ko je po njihovem vstopu v jamo območje zajelo hudo deževje in jim onemogočilo izstop. Po obsežni reševalni operaciji, v kateri so se domačim potapljačem pridružili tuji kolegi, sta jih po devetih dneh našla britanska potapljača. Takrat se je začelo načrtovanje zahtevnega reševanja; v petek je na poti iz jame, kamor je ujetim prinesel kisik, umrl 38-letni tajski potapljač Saman Gunan. V nedeljo so potem rešili prve štiri dečke, stare od 14 do 16 let, v ponedeljek pa še druge štiri, stare od 12 do 14 let. V torek so rešili tudi najmlajšega med njimi, starega 11 let, in njihovega trenerja. V "jami groze" so bili ujeti 17 dni.

Potapljači so se morali prebiti po 3,2 kilometra dolgi zahtevni poti, da so prišli do tretje jame, v kateri so bili ujeti dečki, za kar so porabili pet ur. Po tednu dni črpanja vode iz jame se je gladina nekoliko znižala, kar je njihovo pot skrajšalo na manj kot uro.

Osvoboditev, ki se je je veselil ves svet
Verjetno ni posameznika, ki mu v torek ni odleglo, ko je mednarodni skupini reševalcev iz jame Tham Luang na Tajskem uspelo pripeljati zadnjega rešenega. Njihovo osvoboditev je pozdravil ves svet, na tajskem se je na družbenih omrežjih prijel ključnik #Hooyah, s katerim so pozdravljali dečke in hvalili izredno pomoč potapljačev in reševalne ekipe, ki so jo sestavljali reševalci in strokovnjaki iz Velike Britanije, ZDA, Japonske, Laosa, Mjanmara, Kitajske in Avstralije. Med njimi so bili tudi prostovoljci iz Danske, Nemčije, Belgije, Kanade, Ukrajine in Finske.

Rešitev dečkov sta na Twitterju pozdravili tudi nogometni reprezentanci Francije in Belgije na svetovnem prvenstvu v Rusiji. "Našo zmago podarjam junakom dneva, bravo fantje, močni ste," je na Twitterju zapisal francoski vezist Paul Pogba, ko je v torek Francija premagala Belgijo z 1 proti 0. Zadetkov na Googlu pod iskanimi besedami "Thai cave rescue" (prevod Reševanje iz tajske jame) pa je bilo kar 359 milijonov.

K. Št., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
vranek
# 11.07.2018 ob 10:18
Bravo resevalci! Lep konec.
larbitron
# 11.07.2018 ob 10:31
A bi lahko nehal s to besedo dečki, kakor da so stari 5 let.
Gre za najstnike, to so fantje.
vetervlaseh
# 11.07.2018 ob 10:39
@mb128 kaj neki si ti hotel povedati? Razen da obvladaš oziroma bolje rečeno rad uporabljaš tujke?
gospod iskreni
# 11.07.2018 ob 10:22
Nori podatki, ko bereš zadeve. Otroci v dobrem stanju, po 17 dneh, neverjetna številka. Reševalci, razen enega nesrečneža, vse naredili tako kot treba, kljub bitki s časom, ekstremno nizko vidljivostjo, itd.
enix
# 11.07.2018 ob 10:28
so trenutki, ko so potrebni ekstremni ljudje
audiac
# 11.07.2018 ob 10:56
Levji delež so opravili domači tajski in britanski potapljači.Zdravnik pri dečkih v jami pa je bil avstralski potapljač.Tudi pri nas v SLO imamo kar nekaj dobrih,za take zadeve sposobnih ljudi.Seveda gre čast in slava tudi vsem ostalim sodelujočim.Vsi so doprinesli drobec k srečnemu zaključku.Umrli tajski potapljač pa naj počiva v miru.Zaslužil si je.
luckyss
# 11.07.2018 ob 10:34
Rabimo takšne zgodbe s srečnim koncem v v tem norem in krutem svetu......
Samo, sedaj se bo treba upreti skušnjavi, da iz tega naredite "špansko limonado" s sto nadaljevanji..
Furešt
# 11.07.2018 ob 11:54
Hja, ko bi bilo tudi na drugih področjih tako, skupen interes, skupen cilj, množica ljudi iz celega sveta pa vendar smo dihali kot eno,... ma gore bi lahko premikali, dobesedno...
Seneca
# 11.07.2018 ob 11:52
Le za kaj naj obsodijo trenerja, če so šli v jamo, ki uradno junija ni zaprta in v katero se je verjetno šlo podpisati na zadnjo steno že na tisoče fantov pred njimi?
nomenestomen
# 11.07.2018 ob 11:26
ker so bežali pred dvigajočo vodo, kolikor sem jaz nagruntal.

šli so v jamo, pa jim je nenaden dež onemogočil ven po poti, ki jih je vodila notri, stanje se je poslabševalo in so bežali stran od vode.
TyTo
# 11.07.2018 ob 17:29
Da slucajno niti ne pomisli katera od organizacij za clovekove pravice, da bi sprozili postopek proti resevelni ekipi, zaradi omamljanja otrok!!! To bi bil visek predrznosti in nespostovanja do resevalcev! Ceprav ze pocasi vidim kam pes taco moli, z to objavo "kako so bili otroci omamljeni"
luckyss
# 11.07.2018 ob 17:49
@TyTo
Seveda so bili omamljeni...tako so se reševalci izognili paničnim reakcijam otrok nevajenih potapljanja v ozkih sifonih kar bi lahko bilo smrtno nevarno tako za reševalce kot za "reševane"..
Ne vem pa zakaj to tajijo...so tako prestrašeni glede "mamil" ;)
leon911
# 11.07.2018 ob 16:26
Nehajte že obtoževati trenerja. Tip jih je peljal v jamo, ko je bila jama uradno odprta. Predvidevam (nikjer nisem zasledil), da so starši vedeli s kom gredo in kam gredo. Če želiš povezati ekipo v celoto, ekipa potrebuje takšne izlete in medsebojno druženje. To naredi ekipo raznoliko, bogato, povezano. Mislim, da je trener naredil največ, ko je skozi celotnih 17 dni motiviral ekipo in jo drža gor z svojimi znanji in veščinami, ki jih je usvojil tekom svojega kratkega a bogatega (izkušnje) življenje.

Če bodo vsi fantje te ekipe igrali skupaj še par let, bodo presneto dobra ekipa. Izkušnja, ki jo delijo med seboj, jih je zelo, zelo povezala. Tako postaneš del športne družine. Zgodbe, ki veliko krat merijo na nemogoče, a se dogajajo.
gkrosl
# 11.07.2018 ob 14:19

mb128
# 11.07.2018 ob 11:38
Prijavi neprimerno vsebino
E24
Odgovor je nadmorska višina! V jami globje še ne pomeni nižje.
No to bi bil en odgovor. Vsi ostali samo povečujejo trenerjevo krivdo. Čeprav če pomislim, če so že bežali pred vodo globje kako so potem imeli toliko časa da so s seboj jemali hrano?! Pa tudi papir in vsaj eno pisalo so tudi imeli s seboj! Sicer pa je glaven kisik. Brez njega človek umre kaj hitro, brez vode, tako vsaj znanost, nekako v 3. dneh, brez hrane pa povprečnež zdrži veliko dlje!


Ni res da v jami globlje nujno pomeni nižje. Lahko bi vedel, ko si že tako pameten, da v jami globlje velikokrat pomeni bolj daleć v notranjosti.
sLoVaN
# 11.07.2018 ob 18:43
ja,
en slo komentator na slo portalu
kliče na odgovornost nek provincialni tajski nogometni klub,
zakaj so nastavili tega ali onega trenerja.
alcatraz
# 11.07.2018 ob 18:13
V najslabšem zdravstvenem stanju je bil 25 let star trener Ekapol Čantavong, ki naj bi ves ta čas odklanjal hrano v korist dečkov, še vedno pa ni jasno, ali bo policija proti njemu sprožila sodni postopek.

Da ne bi slučajno!
Možakar se je več kot odlično odrezal in ni nobene potrebe, da se ga sodno preganja, sploh ker so starši stopili na njegovo stran.
zeus-zengg
# 11.07.2018 ob 13:34
Pustimo zdaj to kako je prišlo do vsega tega , je pa res , da so se otroci in trener izredno izkazali , prav tako tudi vsa reševalna ekipa na čelu s potapljači . Marsikomu so vsi skupaj dokazali , da so sodelovanje , volja in pogum pot do rešitve . Predvsem naši politiki bi se iz tega lahko kaj naučili ...
miha_lj
# 11.07.2018 ob 12:40
v zadnjem času najlepša novica
are
# 11.07.2018 ob 20:02
Tisti, ki piše članke, sploh ve kaj piše? V članku piše, da še vedno nosijo očala, na sliki jih ne. Piše, da so imeli priboljške s sabo, ker je eden od fantov praznoval 17 let, ob enem pa piše, da so bili stari od 11 do 16. Halo?

Vse čestitke reševalcem in vsem, ki so pomagali. Fantom želim pa čim boljše okrevanje.
sLoVaN
# 11.07.2018 ob 21:09
Ob komentiranju te medijske bombe,
se prav lepo vidijo kvarni vplivi BigBrotherjev, Kmetij in tega sranja.

Samo obsojanje, klicanje k odgovornosti, iskanje dlake v jajcu, pametovanje brez osnov, zgražanje, ...
skratka, zgodba ni še čisto popolna, v vsakem primeru je treba najti bad guya in ga pošteno linčati, ker mi iz kavča par tisoč km stran vemo, da je tako prav. Idealen za to bi bil trener ali oni, ki je dal pomirjevala fantom...
Taki tudi ponavadi hodijo z odvetniki v šolo, vrtec ipd.
luckyss
# 11.07.2018 ob 18:03
Ja, dihanje je nujno za dobro počutje ;))
sosman
# 11.07.2018 ob 16:42
Kaj zdaj če so jih omamili? Saj je logično. Med operacijo se človeka tudi omami, da si ne naredi več škode kot koristi.
prim00z
# 11.07.2018 ob 12:49
Spet vse narobe mmc.. tisti 4je s soncnimi ocali so dejansko ves cas preziveli v jami z otroki
HOR
# 11.07.2018 ob 12:55
Dokaz kaj lako naredi skupinsko delo z motivacijo v pozitivno smer...
V družbah pa je hudo preveč motivacije v negativno smer, kjer pa tudi uspeva skupinsko delo...
Motivacija v negativno smer temelji v koristi enih na račun drugih ne pa v skupno dobro...
mirka
# 11.07.2018 ob 12:29
Neverjetno. Vsa čast reševalcem, da jim je to uspelo tako zorganizirati in izpeljati. To so pravi junaki. Tiho opravijo svoje delo, ponavadi daleč od oči javnosti.

Pa seveda dečkom in njihovemu trenerju, da so zdržali, tako psihično kot fizično. Tu je imel verjetno pomembno vlogo trener kot neka avtoriteta oz. vodja, da jih ni zajela panika in so delovali trezno.
Hrano so si morali npr. zelo pametno razporediti. Bojim se, da bi v kakšni drugi skupnosti, vsaj ko gledam našo družbo, to lahko izgledalo precej drugače - da bi prišlo do prepirov in bi si najmočnejši vzeli več hrane. Upam sicer, da se motim.
Ta čudežna rešitev je dokaz, da lahko ljudje lažje preživimo in je za vse bolje, če si pomagamo in ne poskrbi le vsak sam zase.
reorah
# 11.07.2018 ob 19:58
@SapereAude
Glede na tvoje razmišljanje predvidevam, da ti v življenju nisi naredil ene same poteze, ki bi se izkazala za nepremišljeno in ki bi povlekla za sabo negativne posledice, bodisi zate bodisi za druge. Predvidevam, da še koraka nisi nikoli usmeril tja, kjer bi se lahko spotaknil in padel, saj imaš vsako svojo potezo pod 100%-nim nadzorom.
Kako nadčloveško nezmotljiv si. Srečnež. Malo takih.
democenzus
# 11.07.2018 ob 18:48
pa sploh ma neke svoje teorije, recen je pa bilo da so trenerja klicale mame ker jih ni bilo domov, jih je sel pa trener iskat, ker je sumil da so tam, no zdej se pa pojej mb
anny22
# 11.07.2018 ob 17:05
Nov posnetek reševanja.

Zavili so jih v cerado in povezali kot salame. Verjetno so jim v poplavljenih prehodih na obraz nataknili masko. Ta na posnetku je na pol pri zavesti, malce maha z roko.
Bolek
# 11.07.2018 ob 19:43
Zanimivo:
Danec Ivan Karadžić se je že pred nekaj leti preselil na Tajsko in skupaj z Mikkom Paasijem vodi šolo potapljanja na Koh Tao. Medijem je govoril o njegovem strahu, ko je bil prvič v nedeljo v jami. Ko mu je pripeljal pripeljal prvega dečka na nosilih, ni vedel, ali je to truplo, ali je živ.. Šele ko je opazil, da je bil najstnik še vedno živ, je bil olajšan. V torek je bil Karadžić razporejen v "komoro 6", kjer je pomagal potapljačem.
anny22
# 11.07.2018 ob 18:13
Saj je razumljivo, zakaj nočejo povedati. Za švercanje velike količine drog na Tajskem dobiš dolgoleten zapor ali smrtno kazen. Informacije so dali ven šele, ko je tisti danski potapljač s srbskim imenom izdal, da fantje niso bili čisto prisebni. Ma dobro, ni pomembno, važno, da so vsi zunaj in zdravi.
vranek
# 12.07.2018 ob 02:01
Sapere Aude, rabis pomoc! Ocitno nimas lastnega zivljenja, pa se zloben si. Da ne napisem tistega, kar o tebi resnicno mislim, ni lepa misel. Fo
audiac
# 11.07.2018 ob 17:02
Se popolnoma strinjam.Tole moraliziranje,ali so bili omamljeni ali ne je bedarija.Važen je bil končni cilj,da pridejo ven živi in zdravi.Ta je dosežen.Iz omame se potem itak spravijo čez par ur sami,pa še strokovno jim lahko pomagajo v bolnišnici.Panika tam notri v kalni temni vodi te hitro zagrabi (še odraslega) in kaj hitro lahko pride do totalne štale.Optimalno naštudirana reševalna taktika...to je to.
seven7
# 11.07.2018 ob 16:42
Pomoje je za decke bolj stresno to noro bivanje v bolnici ko morajo starse geldat skozi sipo kot pa bivanje v jami. Res so pahjeni kako pretiravajo.
symony
# 11.07.2018 ob 16:10
Tale fora kako jih vabijo na finale v Rusijo je meni zelo neokusna! Po takšni kalvariji je zadnje, kar jih zanima... nogomet!?
Mr.Mr.
# 11.07.2018 ob 14:12
Strah, fobije itd. so bolj domena starejših. Mladost je norost in ne pozna tega onesnaženja telesa. :) Tudi vsi strahovi glede njihovega psihičnega stanja so odveč, bolj pametujejo in sodijo po sebi. Sončna očala in zdravniški pregled so čisto dovolj. V bolnici bolj trpijo kot v jami. :)
DirtyHarry
# 11.07.2018 ob 12:34
Grem stavit, da bodo o tem posneli še film
kapljač
# 12.07.2018 ob 09:51
Kje je bila pamet temu trenerju, da odpelje ubogo mladino v jamo, ko je obdobje monsunov
----------------------
Da je bila mladina uboga, jih nikoli ne bi niti našli, sploh pa ne žive, niti rešili. Kar te ne ubije te naredi močnejšega, govori modra misel, če se prej ne izgubiš v povprečju in se spremeniš v prah.
Binder Dandet
# 12.07.2018 ob 08:55
Boljše, da so spali med reševanjem iz jame kot da bi v jami legli k večnemu spancu.
Tačka
# 11.07.2018 ob 17:18
ŠPORTNIKI LETA - vsi skupaj si zaslužijo mednarodno nagrado..ne da so to eni fuzbalisti, ki že tako in tako tolčejo milijonske nagrade..

potaplanje in jamrstvo .. je tudi šport, mar ne ?
angelmanuel
# 11.07.2018 ob 17:12
Važno, da so fantki iz jame prišli živi in zdravi.
samogledam
# 11.07.2018 ob 17:10
Dober zakljucek, vrhunsko delo organizacije in nenazadnje je meditacija deckom pomagala v tisti hladni, mokri, temni jami ohranit ravnovesje.
anny22
# 11.07.2018 ob 16:47
So "spali", ma ja....in čisto po naključju je bil poleg njih v jami avstralski jamski potapljač in anesteziolog, ki so ga Tajci sami poklicali. Nikoli ne bodo povedali, da so bili zadeti kot mambe, kar je odlično, ker se travmatične poti ven niti ne bodo spominjali. Edino kar mi ni jasno, je, kako so jih tako omamljene spravili skozi tiste ožine z 38 cm. Prav veliko pomirjevala jim ni bilo potrebno dati pri 12% kisika v zraku.
Konec dober, vse dobro. Lepo bi bilo, da bi jih povabili na kakšno tekmo evropskega prvenstva , ker bodo finale svetovnega zgrešili.
lovec25
# 11.07.2018 ob 15:50
če mislite, da je človek pri 25 kaj bolj pameten. Je bil kot njihov starejši brat.
zeus-zengg
# 12.07.2018 ob 14:08
ne razumem kako se v vsako novico vpletejo psihopatski negativisti , ki vsako novico razlagajo z negativne plati . Žal je takih je v Sloveniji vse več tako na desnem kot na levem polu . Stvari so namreč čisto enostavne : zgodila se je nesreča in volja do moči je prevladala negativistični obup - zato nekaterim ,, nihilističnim mumijam,, to ni všeč ...
kapljač
# 12.07.2018 ob 09:48
Kje je bila pamet temu trenerju, da odpelje ubogo mladino v jamo, ko je obdobje monsunov
.......................
Verjetno kot darilo nogometašu, ki je tisti dan praznoval rojstni dan in pa natančnejše nepoznavanje razmer . In ker ima zadeva lep konec, bodo dečki do konca življenja prebili magično oviro anonimnosti, ki tare večino ljudi, in svet jim bo odprt iz vseh strani. Napisala se bo knjiga, zgodil se bo film. Podpisale se bodo pogodbe za prestope v druge klube, pobrali bodo najlepša dekleta in za vse to bo "kriv" trener????
februarska
# 11.07.2018 ob 21:53
nekok imam v spominu, da na discoveryz obljubljajo resničnostni šov preživetje v jami ali neki takega. v glavnem, ne vem točno. najboljš da sploh ne začnejo vrtet, ker bodo izpadli kot eni loleki proti temle najstnikom.
kapljač
# 11.07.2018 ob 15:20
"Dober konec, vse dobro"!
seven7
# 11.07.2018 ob 14:42
Kako pa pretiravjo s temi ukrepi da jih starši ne morejo videt... Eni so bili leta v nemških taborišlih izgubili ne vem koliko kg...

10 ne jest en dober post...

Sedaj bi najbolj potrebovali čustveno oporo bližnjih ne pa da jih postavljajo za stekleno steno
trevler
# 11.07.2018 ob 14:14
Glede filma ...so že prišli producenti iz Holivuda
reorah
# 12.07.2018 ob 16:01
@SapereAude
Glede na vse, kar je bilo zapisano o ravnanju (in nasploh življenju) trenerja, ni težko predvideti, da mu bo smrt nesrečnega reševalca za vedno obležala na duši. Dovolj huda "kazen", navkljub sicer nepričakovano srečnemu razpletu vsega preostalega, pri čemer je on sam odigral eno bistvenih vlog. Skoraj ne dvomim, da bo tista smrt imela v njegovem življenju večjo težo, kot to, da je odločilno pripomogel, da so dečki preživeli (pri čemer je sebe žrtvoval - tudi glede hrane).
Življenje in posamezne dogodke je včasih potrebno gledati iz širšega aspekta, nič narobe, če mu rečem tudi človeškega, srčnega - in ne vedno le ozko kategoričnega... In ta človeški pogled zaobjema tudi omemba iniciacijskega obreda. Očitno gre za nek ritual, ki so ga že pred temi fanti opravile mnoge druge skupine mladih nogometašev, gotovo z mnogimi drugimi trenerji, namreč, da na neki točno določeni steni v jami napišejo svoja imena in s tem dejansko "vstopijo" med nogometaše. Tega si ni izmislil ta trener, samo sledili so tradiciji.
Najbrž tebi vse to ne bo dovolj. Premočrtno rigorozen pogled, kjer ni prostora za človeškost: kazen in pika.
Kazalo