Aziz se je ameriškim silam predal aprila 2003. Foto: EPA
Aziz se je ameriškim silam predal aprila 2003. Foto: EPA

"Ne, ne bom podpisal naloga za usmrtitev Tarika Azita, saj sem socialist," je Talabani zatrdil v pogovoru za francosko televizijsko postajo France24. Nekdanjega namestnika iraškega diktatorja Sadama Huseina in vodjo iraške diplomacije so prejšnji mesec obsodili na smrt zaradi zločinov proti človečnosti.

"Sočustvujem s Tarikom Azizom, saj je iraški kristjan, poleg tega pa je tudi star človek, ki ima več kot 70 let," je povedal Talabani, ki ga je iraški parlament prejšnji teden znova izvolil za predsednika države.

Evropska unija, Rusija in Vatikan so iraške oblasti pozvali, naj ne izvedejo usmrtitve Aziza, in pri tem navedli humanistične razloge - njegovo starost in zdravstvene težave. Vatikan meni, da bi milost do Aziza pomagala od vojne razrušeni državi na poti k spravi, miru in pravici.

Pozivom k milosti z Azizom se niso pridružile ZDA, ki so med državami, kjer še vedno izvajajo smrtno kazen.

Za zdaj ni jasno, ali bo Talabanijeva zavrnitev podpisa smrtne kazni preprečila, da bi bila izvršena. Vodilni iraški odvetnik Tarik Habib meni, da smrtne kazni ne morejo izvesti zakonito brez predsednikovega podpisa, saj to določa ustava.