Omar je leta 1994 združil nekdanje mudžahide in jih povezal v talibansko gibanje, ki je nato v dveh letih prevzelo nadzor nad večino Afganistana. Foto: EPA
Omar je leta 1994 združil nekdanje mudžahide in jih povezal v talibansko gibanje, ki je nato v dveh letih prevzelo nadzor nad večino Afganistana. Foto: EPA
Zaibulah Mudžahid
Zaibulah Mudžahid je zanikal smrt Omarja. Foto: EPA

Glede na nepreverjena poročila naj bi bil Omar ubit v Pakistanu, ko je potoval med Kveto in Severnim Vaziristanom, vendar ameriški, pakistanski in afganistanski predstavniki dvomijo o resničnosti navedb o smrti enookega voditelja talibanov in enega najbolj iskanih ljudi na svetu, ki se od nekdaj le redko pojavlja v javnosti.

"Je živ in zdrav v Afganistanu," je sporočil tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid in odločno zanikal, da je bil njegov nadrejeni ubit. "To je sovražna propaganda, s katero skušajo načeti moralo borcev," je prepričan Mudžahid.

Tiskovni predstavnik afganistanske obveščevalne službe je povedal, da je po njihovih podatkih Omar v Kveti v pakistanski pokrajini Beludžistan, vendar se je pred kratkim izgubila sled za njim. Luftula Mašal je pojasnil, da je talibanski voditelj v zadnjih štirih ali petih dneh izginil iz svojega skrivališča v Kveti, zato ne morejo niti potrditi niti zanikati navedb, da je mrtev.

Pobeg po padcu režima
V zadnjem času se je že pojavilo nekaj poročil o tem, da naj bi bili Omar in njegovi sodelavci iz Kvete ubiti oz. zajeti. Tako so nekateri pakistanski mediji prejšnji teden poročali, da je bil ujet v Pakistanu.

Po padcu talibanskega režima konec leta 2001 je Omar skupaj s preostalimi talibanskimi voditelji pobegnil iz Afganistana in se nastanil v Kveti v sosednjem Pakistanu. ZDA so za njim razpisale deset milijonov dolarjev nagrade.

"Poveljnik vernikov"
Omar naj bi bil etnični Paštun, rojen pa je v revni družini na jugu Afganistana nekje med letoma 1959 in 1962. Po šolanju na islamskih šolah je postal klerik in po sovjetski invaziji na Afganistan leta 1979 se je pridružil džihadu ter postal poveljnik mudžahidov, ki so se borili proti sovjetskim vojakom. V boju je izgubil eno oko.

Leta 1996, ko so talibani zavladali Afganistanu, je skupina talibanskih islamskih učenjakov Omarja preimenovala v Amirja Ul Moeminena, kar pomeni "poveljnik vernikov". Afganistanu ni vladal iz prestolnice Kabul, ampak iz svojega oporišča v Kandaharju na jugu države, ki velja za zibelko talibanskega gibanja.

Čeprav je talibansko gibanje razdeljeno na več skupin, pa vsi priznavajo vrhovno oblast Omarja, ki vlada prek vrhovnega sveta oz. šure, ki naj bi jo sestavljalo od 10 do 22 članov. O jedru talibanskega vodstva je znano zelo malo. Omar je med drugim na čelu kvetske šure, ki velja za najbolj vplivno in usmerja boje na jugu ter zahodu Afganistana.