V hotelu so talibani zajeli več talcev. Foto: Reuters
V hotelu so talibani zajeli več talcev. Foto: Reuters
Napad na prestižni hotel v Kabulu

Uporniki, oboroženi z raketometi, so v četrtek zvečer vdrli v prestižni hotel Spozhmai ob jezeru Karga, ki je ob koncih tedna priljubljena izletniška točka za prebivalce afganistanske prestolnice.

Restavracije in hoteli na obali jezera so še posebej priljubljeni med predstavniki afganistanske vlade in poslovneži, ki tja pogosto zahajajo ravno ob četrtkih zvečer.

Po napadu so hotel takoj obkolili pripadniki afganistanskih varnostnih sil, ki se niso odločili za takojšen obračun z napadalci, saj so ti zajeli več talcev, med njimi ženske in otroke.

V napadu je bilo ubitih 13 ljudi, med njimi pet napadalcev trije varnostniki, štirje civilisti in en policist.

Policija je pojasnila, da so napad izvedli najmanj trije uporniki, ki so se jim mogoče pozneje pridružili še drugi. Ob napadu so ubili varnostnike pri vhodu v hotel.

Napad se je zgodil, ko je v hotelu potekala zasebna zabava. Številni prestrašeni gostje so skočili v jezero, da bi pobegnili pred napadalci, in se tako rešili.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani in sporočili, da hotel uporabljajo premožni Afganistanci in tujci, ki tam prirejajo "divje zabave".

V zadnjem letu so talibani izvedli že več spektakularnih napadov. Sredi aprila so silovito napadli močno varovano diplomatsko in vladno okrožje. Napad naj bi izvedli pripadniki skrajne skupine Hakani, ki jo povezujejo s teroristično mrežo Al Kaida.

Odgovornost za varnost v Kabulu so že prevzele afganistanske sile, ki bodo do konca leta 2014 od tujih vojakov prevzele nadzor nad celotnim ozemljem države.

Napad na prestižni hotel v Kabulu