Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Uruzgan
Talibani so zaprli večino slabo oskrbovanih bolnišnic in zdravstvenih centrov v južni pokrajini Uruzgan. Foto: Reuters
Kabul
Policija je zavarovala območje napada z avtomobilom bombo v Kabulu. Foto: Reuters

Dodaj v

Talibani zaprli bolnišnice na jugu Afganistana

Napad na Natov konvoj v Kabulu
24. september 2017 ob 10:26
Tarin Kot - MMC RTV SLO, Reuters

V južni afganistanski pokrajini Uruzgan so v preteklih dneh talibani zaprli večino bolnišnic in zahtevali oskrbo njihovih borcev, so sporočile lokalne oblasti.

Starejši ljudje v pokrajini se na poziv lokalnih oblasti poskušajo pogovoriti s talibani in jih odvrniti od početja, je sporočil tiskovni predstavnik pokrajinskega guvernerja Dost Mahamad Najab. "Bolnišnice niso prostor za politiko, zato talibane pozivamo, naj zdravnikom in zdravstvenim delavcem dovolijo vrnitev na delo," dodaja.

Od 49 bolnišnic oziroma središč za bolnišnično oskrbo obratujejo le še tri, med njimi glavna bolnišnica, kjer talibani zahtevajo oskrbo svojih borcev, poškodovanih v bitkah na območju Uruzgana. Pred zaprtimi izpostavami se zbirajo dolge vrste ljudi, poroča New York Times.

Tiskovni predstavnik talibanov je sporočil, da so zdravstvena središča zavzeli zaradi ponudbe nekakovostnih storitev. "V središčih ni zdravnikov in osebja. Večkrat smo pozvali k boljši oskrbi. Če lokalne oblasti ne bodo priskrbele osnov, jih bomo mi," sporočajo talibani.

Talibani prevzemajo nadzor nad Uruzganom
Pokrajina Uruzgan meji na pokrajini Kandahar in Helmand pod talibanskim nadzorom, zato je v zadnjih letih pogosto prizorišče spopadov med lokalnimi varnostnimi silami in talibanskimi uporniki, ki počasi prevzemajo nadzor nad pokrajino in želijo zavzeti prestolnico Tarin Kot, poroča New York Times.

Uruzgan so ameriške vojaške sile označile kot prednostno nalogo za leto 2017, zato tam afganistanske vojaške sile usposablja ameriška vojska.

Talibani nadzirajo 40 odstotkov Afganistana
Bolnišnični incident osvetljuje problematiko afganistanske z Zahoda podprte vlade v Kabulu, ki ima velike težave z nadzorovanjem pokrajin, kjer so talibani najbolj navzoči. Čeprav niso zavzeli nobenega od večjih ali pomembnejših mest, talibani, ki se borijo za izgon tujih sil in striktno uvedbo islamskega prava nad državo, nadzorujejo okoli 40 odstotkov afganistanskega ozemlja.

Napad na Natov konvoj v Kabulu
Zahodno od afganistanske prestolnice Kabul je napadalec z avtomobilom bombo napadel danski konvoj v sklopu Natove misije v Afganistanu. Poročil o žrtvah še ni, prav tako odgovornosti ni prevzela še nobena skupina.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
royayers
# 24.09.2017 ob 10:56
Mission accomplished, a ne? Busha jr. pa v Haag.
jezevec
# 24.09.2017 ob 10:58
Če bodo namesto bolnic odprli brivnice, bo v 5-10 letih to bolje za državo.
Žiletka je tisto, kar v resnici prioritetno rabijo.
Bradonje raus.
m72
# 24.09.2017 ob 10:59
Samo napihujejo se. Sicer pa so bogi. Še najbolj obvladajo bombardiranje, predvsem bolnic in šol.
Bivši uporabnik
# 24.09.2017 ob 11:46
Sicer vem, da ne bo nič pomagalo, pa vseeno... Talib, pomeni študent... Talibi so bili predvsem paštunski študentje, na pakistanskih medresah, ki so začeli, to muslimansko gibanje v Afganistanu... In, ker svet ni samo Hollywood, bi lahko vsaj s temi vsiljenimi amerikanizmi počasi nehali...
smallbudget
# 24.09.2017 ob 11:45
Hmm. Niso bili zadovoljni s kakovostjo storitev. Mogoce bi jih najeli da malo pogledajo se nase zdravstvo.
Bivši uporabnik
# 24.09.2017 ob 10:42
Predvidevam, da bomo čez 15 let brali še vedno ene in iste zgodbe iz dežele Paštunov...Toliko o USrA vojaški superiornosti...
janezkranjski122
# 24.09.2017 ob 12:07
Predvidevam, da bomo čez 15 let brali še vedno ene in iste zgodbe iz dežele Paštunov...Toliko o USrA vojaški superiornosti...

Z 10 000 vojaki ne mores kontrolirati drzave velikosti Francije, ki te noce in ki raje prakticira konzervativni Islam. Nima veze z vojasko superiornostjo. Se je zgodilo Sovjetom (ki so v drzavi imeli na sto tisoce vojakov) in se dogaja, ceprav pocasneje, Americanom. Vse tujce, vkljucno z raznimi humanitarci in nevladniki, ven, pa naj se narod rihta sam, kot se hoce.
Bivši uporabnik
# 24.09.2017 ob 11:27
Ali vam je kaj žal, da ste uničili Libijo in Srbijo, ki sta bila velika debela zidova, ki sta ločila EU od vahabitov?
Kapitan Kljuka
# 24.09.2017 ob 12:48
A jih še niso izkoreninili? Koliko časa že traja boj proti temle super vojakom, 16 let?!
amigo
# 24.09.2017 ob 12:37
Kako za božjo voljo? Najmočnejša vojska na planetu, je napadla eno najrevnejših držav. Po 15 leti borbe, pa talibani povečujejo ozemlje pod svojo kontrolo. Naj počakajo, da mi čez kakih 20 let usposobimo te legendarne bataljone s Patrijami in v Afganistanu napravimo red in mir.
commodore
# 24.09.2017 ob 11:50
brez skrbi da ameriška vojska dol poskrbi za ameriške interese, če se pa zraven še lokalni ljudje pobijejo med seboj je pa še ekstra biznis za orožarske lobije. Verjemite mi da je samo eno makovo polje za ameriko bolj dragoceno kot vsi afganistanci skupaj
veza
# 24.09.2017 ob 13:38
Afganistan je država ali ozemlje, če smo natančni, kjer vladajo plemenski poglavarji, plemena pa so vezana na določeno ozemlje, če jih niso Angleži, niti Rusi uspeli pokoriti, jih tudi NATO pakt ne bo!
Ne pozabljat, da imamo tudi mi tam naše vojake, ni to samo vojna ZDA.
Kako rešiti ta versko- etični vozel, tega ne ve nihče, lahko se je delati pameten, a če se ekstremni islamizem razširi do naše ulice, bomo tudi mi stokali!
FolkloraS
# 24.09.2017 ob 11:27
kakšna vojska je to (kavboji čez lužo). Pošiljajo vedno več in več vojaštva, a teritorij se jim dnevno manjša! nato pa naj se spoka domov in ne da služi interesu kavbojev.
veza
# 24.09.2017 ob 14:25
zeus.zeng
# 24.09.2017 ob 14:20

zraven amerov smo tudi mi, tako da ne bodi preveč srečen...
zeus.zeng
# 24.09.2017 ob 14:20
Talibani nadzirajo 40 odstotkov Afganistana
Bolnišnični incident osvetljuje problematiko afganistanske z Zahoda podprte vlade v Kabulu, ki ima velike težave z nadzorovanjem pokrajin,..
----------------
če tako trdijo zahodni vir informacij pomeni da Talibani nadzirajo že najman cca 60% Afganistana .ameri sicer lahko začasno spet okupirajo kak del te države vendar ne bodo nikoli zmagali . Prav zanimivo je da v zadnjem času ameriom vse česar se vojaško lotijo spodleti .
božo1
# 24.09.2017 ob 12:12
zato je v zadnjih letih pogosto prizorišče spopadov med lokalnimi varnostnimi silami in talibanskimi uporniki, ki počasi prevzemajo nadzor nad pokrajino in želijo zavzeti prestolnico Tarin Kot, poroča New York Times.

Kaj ni bilo podobno, ko so bili tukaj sovjeti? Pa kaj bi radi ti Američani?
cockatoo
# 24.09.2017 ob 11:20
Ma, kako nadzirajo 40% Afgana? Sem pa mislila, da se stanje tam dol pod Hindokušem normalizira. Pa vidim, da bodo še krvave bitke ... Kaj so pa sploh počeli dol ameri in drugi? V šole že lahko hodijo vsi otroci? Nisem sploh sledila kaj dogaja tam dol. Bentiš kaj bodo pa zdaj naredili mednarodni akterji? Kako bodo pa to rešili? Bentiš ni konca teh bojev in ubijanja ... :-(
božo1
# 24.09.2017 ob 17:15
kako jih naj imajo radi, ko pa jim po poljih, še najbolj donosni mak, požigajo nepridipravi iz tujine.
Kazalo