Malala Jusafzaj zaradi boja za pravico deklic do izobraževanja, ki so ga talibani v času svoje vladavine v dolini prepovedali, uživa mednarodni ugled. Foto: EPA
Malala Jusafzaj zaradi boja za pravico deklic do izobraževanja, ki so ga talibani v času svoje vladavine v dolini prepovedali, uživa mednarodni ugled. Foto: EPA
Malala Jusafzaj
Malalo Jusafzaj so talibani napadli 9. oktobra lani, ko se je s šolskim avtobusom vračala domov. Foto: EPA
Malali tragedija ni vzela poguma
Malala nagovorila Združene narode

12. julij je za Malalo Jusafzaj poseben dan. Poleg tega, da je to datum njenega rojstva - danes je dopolnila 16 let -, je generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun 12. julij razglasil za Malalin dan.

To je tudi dan, ko je Malala prvič, odkar so jo lani talibani na šolskem avtobusu ustrelili v glavo in vrat, spregovorila javnosti. Na sedežu Združenih narodov v New Yorku je okoli 500 študentom in visokim političnim predstavnikom dejala, da se "islamski skrajneži bojijo knjig in pisal. Bojijo se žensk."

Borka za pravico deklic do izobraževanja je politike pozvala, naj ukrepajo in zagotovijo pravico otrok do izobraževanja. "Vzemimo v roke knjige in pisala, saj so naše najmočnejše orožje … En otrok, en učitelj, en svinčnik, ena knjiga lahko spremenijo svet. Izobrazba je Edina rešitev. Izobrazba mora biti na prvem mestu."

Rodila sta se moč in pogum
"Teroristi so mislili, da me bodo odvrnili od mojega dela. A v življenju me ni nič spremenilo bolj kot to, da so šibkost, strah in obup v meni umrli, rodila pa sta se moč in pogum," je dejala in poudarila, da si želi, da bi bili izobrazbe deležni "tudi sinovi in hčere talibanov kot vseh drugih teroristov in skrajnih skupin”.

Malala, ki naj bi bila v ožjem izboru kandidatov za Nobelovo nagrado za mir, je še poudarila, da se bori za pravice žensk in deklic predvsem zato, "ker so one tiste, ki najbolj trpijo".

Mladi so nova supermoč sveta
Med prisotnimi na sedežu ZN-a v New Yorku je bil tudi nekdanji britanski premier in posebni odposlanec ZN-a za globalno izobraževanje Gordon Brown, ki je prisotno mlado generacijo poimenoval kot "novo supermoč sveta". Izpolnitev enega izmed razvojnih ciljev novega tisočletja, ki predvideva višji odstotek vključenosti v primarno izobraževanje, pa bi bil po besedah Browna do leta 2015 uresničljiv cilj.

Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je Malalo označil za "našo junakinjo" in "našo borko", "ki nas je pozvala, da se držimo dane obljube, da bomo vlagali v mlade ljudi in da je izobrazba na prvem mestu."

Po vsem svetu še vedno nima dostopa do izobrazbe okoli 57 milijonov ljudi, med njimi je kar četrtina mladih žensk, ki nimajo končanega niti osnovnega izobraževanja.

Borka za pravice deklic
Malalo Jusafzaj so 9. oktobra lani talibani napadli, ko se je s šolskim avtobusom vračala domov. Napad se je zgodil sredi belega dne v glavnem mestu doline Svat, Mingori, kjer so islamski skrajneži prepovedali izobraževanje žensk.
Deklico so napadli z namenom. Malala je vse od leta 2009, ko je bila stara le nekaj več kot enajst let, pod psevdonimom za BBC pisala blog o življenju deklice pod vladavino talibanov. Takrat so islamski skrajneži terorizirali prebivalce Svata in zažigali tamkajšnje šole za deklice. Njen blog je kmalu požel zanimanje vsega sveta.

Neustrašni boj Malale je opozoril na usodo več 10.000 deklic, ki so jim islamisti po vsem severozahodu Pakistana, kjer se vladne sile že od leta 2007 borijo proti talibanom, odrekli pravico do izobraževanja.

Malali tragedija ni vzela poguma
Malala nagovorila Združene narode