Sojenje proti Taylorju so večkrat prestavili. Foto: EPA
Sojenje proti Taylorju so večkrat prestavili. Foto: EPA

Obtožnica proti njemu ima 11 točk, med njimi so terorizem, umor, posilstvo in mučenje, Taylor pa zanika vsakršno vpletenost. Sojenje proti njemu je prvo, ki poteka na posebnem sodišču za Sierro Leone, Taylor pa je prvi afriški voditelj, ki mu sodijo na katerem od mednarodnih sodišč. 61-letnik je obtožen, da je novačil uporniške skupine iz Liberije za boj za nadzor nad z diamanti bogato Sierro Leone.

"Zelo, zelo, zelo žalostno je, da me tožilstvo zaradi dezinformacij, laži in govoric povezuje s takšnimi zločini," je dejal v svojem prvem nastopu na sodišču in zanikal vpletenost v grozote, ki so jih med državljansko vojno v Sierri Leone med letoma 1991 in 2002 zagrešili pripradniki revolucionarne združene fronte RUF). Ob tem je zatrdil, da je zahodni sosedi želel prinesti le mir.

"Sem oče in dedek 14 otrok in vnukov in z veliko ljubeznijo do človečnosti sem se vse svoje življenje bojeval za tisto, kar sem mislil, da je v interesu pravice," je dejal na začetku pričanja, ki naj bi trajalo več tednov.

Nič ne ve o diamantih
Zanikal je tudi prejemanje kavnih kozarcev, polnih diamantov, ki naj bi mu jih predajali pripadniki RUF-a. "Nikoli nisem prejel ne kozarca majoneze ne kozarca kave ali kakršnega koli drugega kozarca diamantov. To je laž, to je diabolična laž," je dejal. Njegova obramba bo v prihodnjih tednih na mesto za priče poklicala 249 prič, medtem ko je tožilstvo zaslišalo 91 prič. Številni od njih so pokazali rane, ki so jim jih zloglasni pripadniki RUF-a zadali z mačetami, in povedali grozljive zgodbe o ubijanju otrok in celo kanibalizmu.

Taylor je leta 1989 zanetil državljansko vojno, leta 1997 pa je bil potem izvoljen za predsednika. Pozneje so ga z vladajočega mesta vrgli z udarom, leta 2003 pa je potem odšel v izgnanstvo. Sodba proti njemu naj bi bila znana prihodnje leto.