Tedeschi, ki je bil v preteklosti v Italiji tudi predstavnik španskega bančnega velikana Santander, je bil na čelo vatikanske banke imenovan leta 2009. Foto: EPA
Tedeschi, ki je bil v preteklosti v Italiji tudi predstavnik španskega bančnega velikana Santander, je bil na čelo vatikanske banke imenovan leta 2009. Foto: EPA
Vatikan
Če bi se izkazalo, da so Tedeschijeve obtožbe resnične, bi to italijanskim oblastem omogočilo preiskavo povezav vatikanske banke z osebami in istitucijami izven pristojnosti Vatikana. Foto: EPA
Vatileaks se nadaljuje

Ettore Gotti Tedeschi, ki je z mesta predsednika banke Istituto dello Opere di Religione (IOR), kot je uradni naziv vatikanske banke, odstopil, ko mu je nadzorni svet banke 24. maja soglasno izglasoval nezaupnico, "ker ni izpolnjeval glavnih dolžnosti", je v memorandumu zapisal, da so ga odpustili, ker je pokazal preveliko zanimanje za račune italijanskih politikov in drugih, med katerimi naj bi eden pripadal najbolj iskanemu šefu mafijske združbe Cosa Nostra Matteu Messinu Denaru.

Vatikan želi dobiti dosje
Dosje s pomembnimi informacijami o svojem delu na čelu banke naj bi Tedeschi izročil svoji tajnici, namenjen pa je novinarju, odvetniku in Tedeschijevemu prijatelju, kopijo dosjeja za papeža pa naj bi izročil tudi zasebnemu sekretarju Benedikta XVI., Georgu Gänsweinu. Memorandum, ki naj bi ga Tedeschi napisal, "če se mu kaj zgodi", so italijanski preiskovalci zaplenili med preiskavo Tedeschijevega stanovanja in urada ter ga izročili tožilstvu v Neaplju. Preiskava je povezana s preiskavo poslovanja podjetja Finmeccanica in naj ne bi bila povezana z vatikansko banko.

Vatikan se želi dokopati do dosjeja, ki bi lahko razkril sumljive posle, in je italijansko policijo opozoril, da je Vatikan suverena država, njegove dokumente pa ščiti imuniteta, tudi če jih najdejo med kriminalno preiskavo zunaj meja Vatikana.

Spori znotraj banke
Tedeschi trdi, da sta se mu zoperstavila in ga skušala očrniti generalni direktor banke Paolo Cipriani in glavni urednik vatikanskega dopisništva televizije Rai Marco Simeon, ki je povezan z vatikanskim državnim tajnikom Tarcisom Bertonejem. Tedeschi naj bi nekaj dni pred svojo zamenjavo zaprosil za zasebni sprejem pri papežu, a do srečanja ni prišlo. Po elektronski pošti je Gänsweinu večkrat pisal o razhajanjih med njim in Ciprianijem. Jabolko spora naj bi bila prav zakonodaja proti pranju denarja. Tedeschi in Cipriani sta bila leta 2010 predmet kriminalne preiskave oblasti v Rimu zaradi domnevnega pranja denarja. Ciprianija še vedno preiskujejo.

Tožilci v Rimu so 67-letnega Tedeschija v zvezi s kršitvami zakonodaje o pranju denarja zaslišali v sredo, ob tem pa jim je nekdanji predsednik uprave vatikanske banke povedal, da se boji, da ga hočejo ubiti. Italijanski dnevnik La Repubblica je poročal, da italijanski pravosodni organi zato razmišljajo, da bi zanj uvedli policijsko zaščito. Torinski časnik La Stampa poroča, da naj bi bilo Tedeschijevo življenje ogroženo, ker je želel pri poslovanju vatikanske banke uveljaviti transparentnost in skladnost z mednarodno zakonodajo proti pranju denarja.

Calvijeva smrt še vedno nerazrešena
Pred tremi desetletji so "božjega bankirja" Roberta Calvija našli obešenega z mostu Blackfriars v Londonu, v njegovih žepih pa opeke in gotovino. Calvi je bil z vatikansko banko povezan kot vodja banke Ambrosiano, ki je bankrotirala sredi domnev o pranju denarja, sodelovanja z mafijo in sploh vprašljivih bančnih praks. Skrivnost njegove smrti ni bila nikoli razrešena.

Vatileaks se nadaljuje