Stranka Thacija, ki je bil nekoč poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK), je novembra lani dobila največjo podporo volivcev. Foto: EPA
Stranka Thacija, ki je bil nekoč poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK), je novembra lani dobila največjo podporo volivcev. Foto: EPA

Sejdiu je bil izvoljen na podlagi dogovora o delitvi oblasti med njegovo Demokratsko zvezo Kosova (LDK) in Thacijevo Demokratično stranko Kosova (PDK). Za zmagovalca je glasovalo 68 poslancev, 39 pa jih je podprlo opozicijskega kandidata Naima Maloquja.

Vlado Thacija pa je v 120-članskem parlamentu podprlo 85 poslancev. Tako bo v prihodnje pokrajino vodila velika koalicija strank, ki sta novembra dobili največ glasov.

V prvih dveh krogih glasovanja sicer Sejdiuju ni uspelo dobiti potrebne dvotretjinske podpore poslancev 120-članske skupščine, v tretjem poskusu pa je zadostovala navadna večina.

V vladi bo med ministri tudi Fatmir Limaj, ki bo vodil ministrstvo za transport in telekomunikacije, za ministrstvo za gospodarstvo in finance bo pristojen Amet Shala, Nekibe Kelmendi bo nova kosovska ministrica za pravosodje, ministrstvo za kulturo pa bo vodil Skender Hyseni. Boban Stanković in Nenad Rasić, ki predstavljata kosovske Srbe, bosta pristojna za vrnitev beguncev oziroma socialo.

Prednost: Neodvisno Kosovo
Po Thacijevih besedah bo prednostna naloga vlade in vseh prebivalcev oblikovanje Kosova kot neodvisne demokratične države. To naj bi se s podporo Zahoda zgodilo v prihodnjih tednih. Ob tem je zatrdil, da bo neodvisnost Kosova okrepila stabilnost Balkana in dodal, da si bo pokrajina prizadevala za dobre odnose s Srbijo.

M. R.