Kfor je okrepil svojo navzočnost. Foto: EPA
Kfor je okrepil svojo navzočnost. Foto: EPA

Skoraj 1,4 milijona volivcev v 25 občinah izbira župane. Prvi krog lokalnih volitev je potekal 3. novembra in minil v relativno mirnem ozračju. Izjema so bila le tri volišča v Kosovski Mitrovici, kamor so vdrli srbski izgredniki, zato so volitve tam ponovili.

Thaci je pred glasovanjem izrazil prepričanje, da bo drugi krog minil brez nasilja in bo "izpolnil visoke evropske standarde". Po njegovih besedah se bo s tem začelo novo in boljše življenje tudi za Srbe na severu Kosova.

Premier je še spomnil, da so to prve volitve od razglasitve neodvisnosti Kosova leta 2008, ki potekajo na celotnem ozemlju države, saj se prejšnjih volitev kosovski Srbi niso udeležili.

Prvi krog je prinesel župane 12 občinam, med njimi tudi trem na večinsko srbskem severu države. Volilna udeležba je bila takrat na območju celotne države med 45 in 50 odstotki, medtem ko je bila na severu nižja, okoli 20-odstotna.

Na severu Kosova se bodo v drugem krogu srbski kandidati spopadli za položaj župana v severnem delu Kosovske Mitrovice. Kandidata sta Krstimir Pantić z liste Srpska, ki ga podpira uradni Beograd in je v prvem krogu prejel največ glasov, ter Oliver Ivanović, nekdanji državni sekretar na srbskem ministrstvu za Kosovo.

Zaradi nasilja v prvem krogu so v Kosovski Mitrovici napovedani strožji varnostni ukrepi, pri katerih bodo moči združili kosovski policisti, pripadniki Eulexa in Natovi vojaki iz sil KFOR-ja.