Na treh voliščih v Kosovski Mitrovici bodo volitve ponovili. Foto: EPA
Na treh voliščih v Kosovski Mitrovici bodo volitve ponovili. Foto: EPA

V Kosovski Mitrovici po nedeljskih lokalnih volitvah še vedno prihaja do občasnih incidentov, tako je v četrtek odjeknila eksplozija v Bošnjački Mahali, pred sedežem Demokratske stranke Kosova premierja Hashima Thacija. Vodja urada za Kosovo in Metohijo Aleksandar Vulin je sicer pred volitvami, ki jih bodo ponovili na treh voliščih v severni Kosovski Mitrovici, opozoril, da imajo v mestu, kjer ima volilno pravico še enkrat možnost izkoristiti 23.000 Srbov, Albanci 2.500 glasov prednosti.

Na to, da bo imela severna Kosovska Mitrovica ob morebitnem novem bojkotu volitev župana albanske narodnosti, je opozoril tudi srbski premier Ivica Dačić in Srbom v tem primeru zaželel srečo. Sporočil jim je tudi, da jim potem ne bodo pomagali v Demokratski stranki Srbije nekdanjega premierja Vojislava Koštunice, ki je organizirala bojkot, niti pripadniki skrajnih skupin.

V preostalih treh srbskih občinah na severu Kosova je bila volilna udeležba nekaj več kot 20-odstotna, v drugi krog pa so se uvrstili tudi srbski kandidati.

Preprečili nasilje večjih razsežnosti
Iz evropske civilne misije Eulex in Kforja so sporočili, da so v nedeljo, po napadu na tri volišča, in popolnem razdejanju enega od njih, preprečili nasilje večjih razsežnosti. Prvi podpredsednik srbske vlade Aleksandar Vučić pa je dejal, da imajo tudi srbske obveščevalne službe, kot vsi pristojni za vzpostavitev reda in miru, podatke o napadalcih in skrajnežih, ki so volivcem grozili. Zrno modrosti, ki ga je zaželel Srbom pred volitvami v enklavi Gračanici, so po njegovem mnenju izrabili prebivalci, ki živijo južno od reke Ibar.

Nove volitve v Kosovski Mitrovici bodo 17. novembra, 2. krog pa kot drugje na Kosovu 1. decembra.

Marta Razboršek, Druga jutranja kronika