Veselje na ulicah. Foto: Reuters
Veselje na ulicah. Foto: Reuters
Nekateri se Thatcherjeve spominjajo nostalgično ... Foto: EPA
... spet drugi malce manj. Foto: Reuters

Nekdanji rudarji, ki trdijo, da je Thatcherjeva zdesetkala njihove skupnosti, se bodo na trgu Trafalgar pridružili socialistom, študentom, gorečim levičarjem in antikapitalističnim protestnikom. Rudarske delegacije naj bi v prestolnico pripotovale iz nekdanjih središč te industrije v Yorkshiru in Walesu, poroča Guardian.
V nekdanjih rudarskih skupnostih je še vedno čutiti veliko jeze zaradi posledic politike nekdanje premierke. "Uničila je naše skupnosti, uničila naše vasi, uničila naše rudnike, skušala pa je uničiti tudi naš ponos ... Njena vladavina je bila katastrofa za rudarske skupnosti," je povedal David Hopper iz rudarske zveze iz Durhama.
Tony Smith, ki je delal v rudniku v Nottinghamshiru, dokler ga niso leta 1989 zaprli, pa pravi, da razume, da ni primerno praznovati smrti starejšega človeka, a: "Moč naših grenkih spominov in slabosti je tako velik, da premaga vse zadržke. Mnogo let smo živeli pod senco Thatcherjeve. Njena vladavina je povsem razdelila družine in ta zamera je še vedno živa."

Dogodek, ki naj bi se začel ob 18. uri, oglašujejo prek različnih skupin na Facebooku, zagon pa je pridobil v času, ko se je spor glede zapuščine železne lady vse bolj zaostril. Po navedbah londonskega župana Borisa Johnsona je policija pripravljena na izgrede in nemire. "Živimo v demokraciji, kjer imajo ljudje pravico protestirati, se zabavati in početi, kar želijo," je povedal za radio LCB. "Ne morejo pa izkoristiti smrti starejšega človeka za začetek nemirov ali česa podobnega. Zato se pripravljamo na to. Policija bo poskrbela, da boodo ljudje, če bodo kršili zakon, obravnavani temu primerno."
Datum znan že 20 let
Policija ima sicer precej zaupanja v svojo izboljšano sposobnost analize objav na družbenih omrežij, kar ji med nemiri leta 2011 ni šlo najbolje, a še vseeno je čutiti precejšnjo nervozo pred današnjim shodom. Oblasti so vpoklicale več sto policistov in ob tem upajo, da stvari ne bodo ušle izpod nadzora, kot so pred dvema letoma.
Uradnih organizatorjev shoda ni, datum in ura pa izvirata iz davnega leta 1994, ko je anarhistični kolektiv Class War (Razredna vojna) objavil, da bi moral prvo soboto po smrti Thatcherjeve na trgu Trafalgar ob 18.00 potekati velik shod. Celo nalepke in letake so dali natisniti, pa čeprav se je takrat smrt premierke zdela nekaj zelo oddaljenega. Class War je medtem izginil, datum pa je ostal.
Ian Bone, najslavnejši aktivist tega kolektiva, priznava, da je presenečen nad nenadno pozornostjo, ki je je deležen, vključno z vabili za gostovanje v TV-oddajah. "Enkratno je," pravi Bone, ki ocenjuje, da se bo popoldne zbralo do 2.000 ljudi.
Zamere še živijo
"Vse, s katerimi smo se takrat družili, bo zamikalo biti danes tam. Tako zelo smo jo sovražili: njeno politiko, vse, kar je predstavljala. Pravijo, da je žaljivo protestirati proti njeni zapuščini. Jaz pa sem tako preklemansko užaljen, ko vidim, kako država postavlja to žensko na piedestal," je povedal neki anarhist iz Norwicha, ki se namerava protestov udeležiti.
Smrt Margaret Thatcher je med Britance nedvomno vnesla veliko nemira in znova obudila stare strasti. Večer po njeni smrti so tako različne skupine, med njimi tudi navijaške, po ulicah večjih mest prirejale "zabave smrti", na katerih so se ljudje veselili, popivali in vzklikali do pokojne žaljive parole.
Radijske postaje so znova obudile celo vrsto starih uspešnic, ki so bile izjemno kritične do nekdanje premierke, na vrh lestvic pa se je zavihtela Ding Dong The Witch Is Dead, ki jo je za film Čarovnik iz Oza leta 1939 zapela Judy Garland, nasprotniki politike železne lady pa uporabili kot "himno", s katero so slavili njeno smrt.