Eno izmed vročih vprašanj razdeljene Ukrajine ostaja Julija Timošenko, ki je še vedno zaprta. Foto: EPA
Eno izmed vročih vprašanj razdeljene Ukrajine ostaja Julija Timošenko, ki je še vedno zaprta. Foto: EPA
Viktor Janukovič
Viktor Janukovič je nenapovedano obiskal Vladimirja Putina v Sočiju. Foto: Reuters

Timošenkova se je za končanje stavke odločila po pozivu protestnikov, ki na osrednjem kijevskem trgu zahtevajo odstop vlade in predsednika Viktorja Janukoviča.

"Včeraj sem bila na trgu Majdan in dali so mi peticijo, v kateri jo pozivajo, naj preneha gladovno stavkati. Ko sem ji jo danes izročila, je dejala, da bo na poziv ljudi prekinila stavko," je izjavila Jevgenija Timošenko.

Dodala je, da je tudi več evropskih voditeljev njeno mamo pozvalo, naj preneha gladovno stavkati. Timošenkova jo je začela 25. novembra, ko se je ukrajinska vlada odločila, da ne bo podpisala pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo. To je sprožilo množične proteste v Kijevu, največje po oranžni revoluciji leta 2004.

Nenapovedan Janukovičev obisk Putina
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je nenapovedano obiskal Rusijo in se sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. V Sočiju sta govorila o novem strateškem partnerstvu z Rusijo, kar bi lahko še okrepilo prozahodne proteste v njegovi domovini.

Kot so sporočili iz Janukovičevega urada, sta se predsednika sešla v ruskem črnomorskem mestu Soči, govorila pa predvsem o "trgovini in gospodarskem sodelovanju ter pripravah na prihodnji sporazum o strateškem partnerstvu".

To je bilo še četrto srečanje med predsednikoma sosednjih držav v zadnjih dveh mesecih. Kot je povedal predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov, sta se posvetila "tekočim dvostranskim vprašanjem".