Visok davek na cigarete je v 90. letih spodbujal k tihotapskem delovanju. Foto: EPA
Visok davek na cigarete je v 90. letih spodbujal k tihotapskem delovanju. Foto: EPA
Oblasti so potrdile rekordno kazen za tobačna velikana. Foto: Reuters
Protikadilski demonstratorji
Protikadilske organizacije praznujejo zmago.

S tem vrtoglavim izplačilom bosta firmi grešnici, Imperial Tobacco Canada Ltd. in Rothmans Benson & Hedges Inc., pripomogli k protitihotapskim prizadevanjem oblasti v naslednjih 15 letih.



Nihče ni nad zakonom
Cigarete, izvožene iz Kanade v ZDA, so bile nato nezakonito prinesene nazaj v državo, včasih prek obmejnih indijanskih rezervatov. "To je primer, ko legitimna podjetja izkoriščajo okoliščine in geografijo," je povedal predstavnik kanadske policije. "Sporočilo, ki ga je sodišče poslalo danes, je, da ni nobena družba nad zakonom."

Obe tobačni podjetji sta priznali krivdo in plačali po 200 in 100 milijonov kazni. Policija je že potrdila, da gre za rekordno višino. Poleg tega pa je Imperial Tobacco Canada še privolil, da bo plačal dodatnih 400 milijonov dolarjev v naslednjih 15 letih za sponzoriranje različnih protitihotapskih ukrepov, Rothmans Benson & Hedges Inc. pa bo plačal še dodatnih 50 milijonov več v naslednjih desetih letih.

Tihotapstvo danes v drugačni obliki
Izvršni direktor Imperial Tobacca Benjamin Kemball je dejal, da so v podjetju zadovoljni, da se je stvar končala: "Današnji dogodki dajejo našim poslom stabilnost, ki jo potrebujejo, da se nadaljujejo, in se jasno in osredotočeno ukvarjajo s problematiko, priložnostmi in izzivi, s katerimi se srečujejo danes in v prihodnosti."

Po besedah policije se tihotapstvo kljub spremembam nadaljuje: "Ti primeri ne odsevajo današnjega ozračja tihotapljenja tobaka v Kanadi, ki ga vodijo tuji proizvajalci, ki tihotapijo svoje nezakonite izdelke v državo, predvsem pod nadzorom organiziranih kriminalnih združb."

Protikadilske skupine so poravnavo označile za "zelo pomembno", hkrati pa potožile, da bodo firme imele še vedno dobiček od kadilcev, ki so postali zasvojeni od kupovanja poceni pritihotapljenih cigaret. "Potem ko sta 15 let zanikali kakršno koli kršitev, so te firme zdaj priznale kriminalno odgovornost za to javno zdravstveno katastrofo," je povedal Rob Cunningham iz kanadskega združenja rakastih obolenj.

K. S.