Romneyja je zmaga v Michiganu obdržala v bitki za Belo hišo. Foto: EPA
Romneyja je zmaga v Michiganu obdržala v bitki za Belo hišo. Foto: EPA
John McCain
McCain se je še pred objavo izidov namenil v Južno Karolino, kjer ga čakajo novi shodi. Foto: EPA
Barack Obama
Obama, Clintonova in Edwards so si tudi medsebojno zastavljali vprašanja. Foto: Reuters
Barack Obama, Hillary Clinton in John Edwards
Na vprašanje, ali so pripravljeni na prevzem predsedniškega mesta, sta Obama in Edwards odgovorila da, Clintonova pa je dejala, da naj o tem odločijo volivci. Foto: EPA

Nekanji guverner Massachusettsa je svojo zmago označil kot "začetek vrnitve". Po porazih v Iowi, kjer je zmagal Mike Huckabee, in v New Hampshiru, kjer je slavil McCain, je Romney že razmišljal o umiku, a zdaj se bitka med republikanci znova razvnema. Bilanca republikancev doslej: štiri države (Iowa, New Hamsphire, nepomembni Wyoming in Michigan), trije zmagovalci (Huckabee, McCain in Romney).

Tesne vezi z Michiganom
K Romneyjevi zmagi so po mnenju analitikov gotovo pripomogle njegove tesne vezi z Michiganom - njegov oče je bil tam guverner v 60. letih, v tej državi se je rodila tudi njegova žena, pa tudi njegove bogate izkušnje v gospodarstvu. Prebivalce Michigana, ki so se po velikih težavah avtomobilske industrije, te so povzročile najvišjo nezposlenost v ZDA, znašli v zelo nezavidljivem položaju, so, kot vse kaže, prepričale njegove besede o reševanju kritičnih razmer. "Samo pred tednom dni se je zmaga zdela nemogoče, toda potem greš ven in poveš Ameriki, kar mora slišati. Današnji večer pomeni začetek vrnitve, vrnitve za Ameriko," je dejal v zahvalnem govoru svojim podpornikom.

McCain: Navajeni smo težje poti
McCain mu je čestital, rekoč, da je storil vse, da bi si zagotovil zmago v tej ameriški zvezni državi, a kljub porazu bo nadaljeval kampanjo. "V New Hampshiru (op. kjer je zmagal) se mi je za minuto zazdelo, da bo mogoče kampanja zdaj lažja. Toda veste kaj? Navadili smo se, da moramo stvari narediti po težji poti," je bil vseeno optimističen 71-letni senator iz Arizone.

Po skoraj vseh preštetih glasovih se je na na tretje mesto uvrstil Huckabee s 16 odstotki glasov, sledijo Ron Paul, Fred Thompson in Rudy Giuliani. Zadnjemu sicer na državni ravni še vedno kaže najbolje, v svoji kampanji pa se je osredinil na države, kjer bodo volili v prihodnjih tednih, predvsem bodo pomembne volitve na t. i. super torek 5. februarja, ko bodo volili v 22 zveznih državah, Iowi, New Hampshiru in Michiganu pa nekdanji newyorški župan ni posvetil veliko pozornosti. Huckabee in McCain sta se še pred objavo izidov v Michiganu odpravila v Južno Karolino, kjer bodo volitve 19. januarja.

Zaradi zmede v zelo razdeljenem republikanskem taboru so napovedi zelo nehvaležne, zato si zmagovalca Južne Karoline ne upajo napovedati niti najboljši analitiki. Že v New Hampshiru so se ušteli, ko so med demokrati zmago napovedovali Baracku Obami, pa je potem slavila Hillary Clinton, tokrat pa so sicer le za las zmago napovedovali McCainu.

Demokratov v Michigan ni bilo
Demokratska stranka je Michiganu zaradi zgodnjega datuma volitev prepovedala udeležbo svojih delegatov na strankarski konvenciji poleti, ko bodo izbrali končnega kandidata stranke, ki se bo pomeril z republikanskim nasprotnikom.

Spravna roka demokratov v Las Vegasu
Potem ko so se med demokrati močno razvnele strasti zaradi opazk o vlogi Martina Luthra Kinga mlajšega, so v debati v Las Vegasu Barack Obama, Hillary Clinton in John Edwards sklenili roko sprave. Hillary Clinton je pretekli teden nerodno pripomnila, da je predsednik Lyndon Johnson naredil več za državljanske pravice kot Martin Luther King mlajši, kar so v Obamovem taboru označili za rasistično opazko.

"Naši podporniki, naše osebje postane preveč vneto - začnejo govoriti stvari, ki jih jaz ne bi rekel," je dejal Obama in poudaril, da morajo biti demokrati enotni. Do veliko vprašanj so stališča kandidatov zelo enotna: vsi se strinjajo, da mora država priskočiti na pomoč lastnikom stanovanj, ki ne zmorejo odplačevati hipotekarnih posojil, vsi se strinjajo o potrebi po znižanju davko za revnejše, vsi menijo, da je treba dvigniti finančno pomoč študentom, uvesti splošno zdravstveno zavarovanje in umakniti vojake iz Iraka.

K. T.